Mulabdić: Pacijenti hospitalizirani u Kantonalnoj bolnici Bihać uglavnom nisu vakcinisani

Da epidemiološka situacija nije dobra potvrđuje i podatak o povećanom broju hospitaliziranih pacijenata, ali i broju smrtnih ishoda, rečeno je na danšnjem sastanku Kriznog štaba Ministarsva zdravstva USK.

U USK u posljednja dva mjeseca 144 pacijenta bila su hospitalizirana u Kantonale bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, a čak 62 ih je umrlo od posljedica zaraze koronavirusom. Ovi zabrinjavajući podaci ukazuju na pogoršanje epidemiološke situacije u USK, ali i potvrđuju i činjenici da na hospitalizaciju uglavnom dolaze pacijenti koji nisu primili vakcinu.

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona pozvali su građane na pridržavanje svih epidemioloških mjera ali i vakcinisanje.

Inače do sada je u USK stiglo 71.848 doza vakcina protiv koronavirusa, a vakcinisano je nešto od 20% stanovništva, što je još uvijek malo da bi se govorilo o kolektivnoj zaštiti stanovništva.

U Kanton će i dalje dolaziti vakcine ali je ostao problem njihovog skladištenja jer, Ppema riječima dr. Zarine Mulabdić u Unsko -sanski kanton se većinom dostavljaju vakcine koje građani ne žele da prime, te ih domovi zdravlja ne potražuju i nemaju ih gdje skladištiti. S druge strane, dodaje Mulabdić, ne dobivamo Pfizer vakcine za koju su građani najviše zainteresovani..

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe