Muke malih poljoprivrednika: Naši prihodi su na nuli

Danas se bavi proizvodnjom ekohrane koju plasiraju turistima. Međutim, zbog pandemije koronavirusa turizam više ni ne postoji.

– Naš mali obrt je vrlo uspješno obavljao registriranu djelatnost na području NP-a Una, lokalitet Štrbački buk. Uredno smo izmirivali sve obaveze prema nadležnim institucijama te ostvarivali dovoljan iznos sredstava za egzistenciju naših porodica. Kako je naš posao direktno vezan i nalazi se u grani turizma, posljedice Covid-19 su nesagledive zbog zatvaranja granica, karantene itd.

Ukoliko bismo i počeli s radom u novonastaloj situaciji, smatramo da direktno dovodimo u opasnost i domaće turiste. Naši prihodi su jednostavno svedeni na nulu. Vjerovatno će tako biti do iduće godine kada očekujemo promjene nabolje, odnosno da će biti omogućen protok ljudi preko granica, kako u Evropi tako i u svijetu, kaže direktorica.

Od naših vlasti, kaže Šušnjar, najviše zavisi kako će se ova situacija prevazići, a neke od mjera bi trebalo da budu oslobađanje plaćanja doprinosa, finansiranje minimalnih plata, kao i moratorij na kredite u periodu od 12 mjeseci. Ona smatra da bi uposlenici iz oblasti turizma trebalo da se baziraju na turiste iz regiona kako bi uspjeli na minimalan način da opstanu.

– Nadamo se podršci svih nivoa vlasti. U protivnom, moraćemo odjaviti djelatnost i radnike te, nažalost, prijaviti se na Zavod za zapošljavanje, ističe Šušnjar.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe