Muče vas hladne noge? Vrijeme je da “razbudite” cirkulaciju!

Hladne noge često se spominju kao simptom zdravstvenih tegoba (manjak željeza odnosno slabokrvnost, poremećaj rada štitnjače, srčanožilne bolesti, dijabetes) no istraživanja pokazuju da uzrok prije svega valja potražiti u načinu života.

Slaba cirkulacija, zbog koje mnogi osjećaju hladnoću u nogama, često je posljedica sjedilačkog načina života pa noge možete “ugrijati” kretanjem odnosno tjelovježbom.

Nosite toplu i udobnu obuću u kojoj se noge neće smočiti. U preuskoj obući noge su stegnute, pa je cirkulacija otežana. Ako vam se noge znoje, češće mijenjajte čarape, jer vlažne čarape hlade stopala. Kod kuće nosite udobne i tople papuče.

Istraživanja su potvrdila uvriježeno mišljenje da hladne noge povećavaju rizik od prehlade i viroze. Stoga održavajte stopala suhima i utoplite ih.

Stopala možete utopliti i kupkama (npr. od ružmarina i smreke) te masažom.

Pripremite najfinije kupke za tijelo i dušu.

Za dobru cirkulaciju pijte dovoljno vode, a poželjni su i biljni čajevi bez dodanog šećera. Najbolje je uzimati tekućinu ravnomjerno cijeli dan, jer kad osjetite žeđ, to znači da je već nastupila dehidracija.

Važna je i pravilna prehrana – ne preskačite obroke i jedite što više svježeg voća i povrća.

Neispavanost i umor usporavaju metabolizam te se tako pojačava osjećaj hladnoće u tijelu.

I stres može biti uzrok hladnih nogu. Kad smo pod stresom, u tijelu se pojačano izlučuje adrenalin i sužavaju se krvne žile, pa se zbog otežane cirkulacije pojavljuje osjećaj hladnoće. Istraživanja su pokazala da stres “ohlađuje” organizam i tako što dovodi do hiperventilacije (ubrzanog disanja) zbog čega se pojavljuje neravnoteža izmjene kisika i ugljičnog dioksida u krvi. Stoga se organizam može uravnotežiti i “ugrijati” vježbama disanja i drugim tehnikama opuštanja.

Prestanite pušiti i pazite što pijete – osjećaj hladnoće pojačava se uzimanjem kofeina i nikotina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe