Mrkva je poklon prirode koji će pomoći kod mnogih zdravrstvenih stanja

Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, odlično za zdravlje organizma!

Protuupalna svojstva
Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah ogulite i pojedete mrkvu! Osim protuupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove, a možete je jesti sirovu ili kuhanu – svejedno je.

Štiti od nastanka karcinoma
Istraživanja objavljena u on-line izdanju Archives of Internal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, djeluju kao antioksidanti, protiveći se spomenutom oštećenju. Mrkva je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Zaustavlja makularnu degeneraciju
Riječ je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena snižava vjerovatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto.

Mrkvom protiv bora
“Obojena” voća i povrća, poput mrkve, pigment dobivaju od beta-karotena, jakog antioksidanta koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karoten, također balansira pH-a vrijednost kože, pomaže u borbi protiv suhoće, te potiče regeneraciju stanica. Rezultat je nježna i glatka koža.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe