7.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Moderna cesta između BiH i Crne Gore je civilizacijska obaveza

IZVORavaz.ba

Amina Gec (SBB BiH), Sandra Janković (SDS RS) i Mileta Radovanić (GP URA CG) te Nikola Zirojević (SD CG), polaznici ALPI programa u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), izrazili su žaljenje usljed činjenice da je put Podgorica – Sarajevo, tačnije dio puta Plužine – Foča, u izuzetno lošem stanju, te su apelovali na nadležne obje države da što prije, sagledavajući sve njegove benefite, započnu sa realizacijom projekta sanacije navedenog puta.

Međudržavni odnosi
– Imajući u vidu činjenicu da je dobra saobraćajna infrastruktura jedna od ključnih pretpostavki dobre komunikacije i dobrih međudržavnih odnosa, te intenzitet saobraćaja koji se odvija ovim putnim pravcem, smatramo da je ovakvo stanje dijela puta Sarajevo – Podgorica, od Plužina do Foče, nedopustivo. Pitamo se dokle će i građani Crne Gore, i građani Bosne i Hercegovine, prije kretanja na put razmišljati o neugodnom iskustvu koje ih čeka kada se točkovi njihovih automobila sa asvaltnog puta spuste na makadam.

Smatramo veoma važnim isticanje činjenice da se radi o putu koji povezuje glavne gradove dviju država, te da je to putni pravac koji se, nakon Podgorice, nastavlja dalje do glavnog grada Albanije, Tirane, kojim turisti iz BIH i RS dolaze do većeg dijela crnogorskog primorja, a kojim građani Crne Gore, nakon Sarajeva, nastavljaju do Banja Luke i mnogobrojnih gradova Bosne i Hercegovine i dalje. Osim toga, nista manje važan je i teretni saobraćaj koji se odvija ovim putnim pravcem, te činjenica da se vozači šlepera i kamiona svakodnevno izlažu određenom stepenu rizika putujući ovim dijelom puta – stoji u saopćenju.

Rodbinske veze
Važno je i napomenuti da su stanovnici dva grada koji se nalaze u blizini granice, Plužina i Foče, i te kako povezani i mnogim rodbinskim vezama te za njih prolazak ovim putem gotovo da predstavlja svakodnevnicu, a samim tim i svakodnevan rizik.
Projektnu dokumentaciju koja je završena 2018. godine finansirala je EU, a predstavnici EBRD pokazali su interesovanje za finansijsku podršku izgradnje ovog puta.

– Utoliko smatramo da je važnije da nadležni u obje države sjednu za sto i sto hitnije reaguju, cijeneći da je ovo vrijeme kada je od najvećeg značaja da gradimo puteve i mostove, na taj način se jos više povezujući jedno sa drugima. Jer mi jesmo i komšijski, i prijateljski, i bratski narodi i jer jedni bez drugih, ma kako mislili, ne možemo – saopćeno je.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe