15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Mljekari i proizvođači mesa traže veću podršku Općine

Na zahtjev kladuških mljekara i proizvođača mesa okupljenih u udruženje u srijedu, 25. maja je održan zajednički sastanak s savjetnikom Općinskog načelnika Ervinom Abdićem, savjetnicima za poljoprivredu, i drugim pomoćnicima i šefovima odsijeka Općinskog organa uprave. Govorilo se o položaju i problemima mljekara i proizvođača mesa, te o podršci i poticajima koje Općina Velika Kladuša daje poljoprivrednicima.

Istaknuto je da je položaj poljoprivrednika težak i da ga je dodatno otežao val poskupljenja. Govorilo se i poticajnim sredstvima koje Općina daje za razvoj poljoprivrede, a koja su ove godine znatno veća i iznose 400.000 KM. Azra Tahirović, šef Odsjeka za poduzetništvo i lokalni razvoj obrazložila je Program o načinu raspodjele novčanih sredstava iz Granta za razvoj poljoprivrede iz Budžeta Općine Velika Kladuša za 2022. godinu i kazala je da su predviđene poticajne mjere za gotovo sve poljoprivredne proizvodnje, između ostalog za proizvodnju sirovog kravljeg mlijeka, goveđeg mesa, kukuruza za tov, te za proizvodnju visokosteonih junica. Inicijatori sastanka, proizvođači mlijeka i mesa kazali su da su zadovoljni poticajnom politikom koju unazad nekoliko godina vodi Općinski načelnik, s obzirom na to da ranije nisu imali takvu podršku Općine, ali isto tako su istaknuli da poticaji mogu biti i veći i da ubuduće očekuju da i oni budu uključeni u kreiranje načina raspodjele poticaja. S obzirom na to da s godišnjom proizvodnjom od 4.700.000 litara mlijeka učestvuju gotovo s 50% u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji na području naše općine očekuju da u tom procentu i poticajna sredstva budu usmjerena na proizvođače mlijeka, kazali su. Asim Kekić, član Udruženja proizvođača mlijeka i mesa općine Velika Kladuša.

Ervin Abdić, savjetnik Općinskog načelnika rekao je da će nastojati ubuduće imati češću i čvršću komunikaciju s poljoprivrednicima u cilju organizacije agrarne politike koja je preduslov razvoja poljoprivrede.

Na sastanku se govorilo i o cijenama koje poljoprivrednici moraju izdvojiti kada su u pitanju obavezne mjere zaštite životinje. Konkretno mljekari i proizvođači mesa iznijeli su zamjerke na neujednačene cijene izdavanja mliječnih kartona, odnosno da oni ne osjete olakšicu u plaćanju tih cijena, a Općina Velika Kladuša sufinansira veterinarske usluge dvije veterinarske stanice na području naše općine. Savjetnik Abdić je kazao da Općina Velika Kladuša sa 110.000 sufinansira JP „Veterinaska stanica“ (90.000 KM) i privatnu veterinarsku stanicu „E.S. – VET“ (20.000 KM) za realizaciju mjera koje su naslonjene na poljoprivredu, među kojima je i izdavanje mliječnih kartona. Dodao je da su sredstva isplaćena i da će politikom kontrole namjenskog trošenja tražiti da se dokaže da su ta sredstva i utrošena u tu svrhu i da su pomogli poljoprivrednicima smanjiti troškove

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se