Mještani strahuju od klizišta, vlasti kažu “riješit ćemo razgovorom”: Sedmi dan protesta u Gornjem Kamengradu (VIDEO)

Firma “Lager” koja nelegalno vrši iskop poručila je građanima da nema potrebe da strahuju

Mještani sela Gornji Kamengrad u Sanskom Mostu održali su danas, sedmi dan zaredom, proteste zbog nelegalne eksploatacije uglja iz RMU “Kamengrad”.

Protesti su uslijedili nakon naše prošlosedmične priče o Lagerovoj nezakonitoj dozvoli za eksploataciju uglja koju im je omogućio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

O nelegalnim poslovima u ovom rudniku izvještavali susmo i ranije, a o tome šta su mještani danas poručili i koji su njihovi zahtjevi, izvještava naš reporter Omer Zec.

Kako kaže, mještani su ogorčeni i to se danas vidjelo na protestima. Podsjeća da njihova borba zbog nepropisne eksploatacije rude uglja na dva lokaliteta traje godinama.

Naime, od 1983. godine na lokalitetu Orišće počela je eksploatacija ruda, da bi 1985. godine skoro cijelo selo nestalo zbog klizišta koje je uzrokovalo masovno iskopavanje ruda. Čak 15 kuća je nestalo. Tada je donesena odluka da se obustavi eksploatacija uglja.

Međutim, prema informacijama do kojih su došli mještani, firma koja na drugom lokalitetu i dalje vrši iskop rude, dovukla je svoje mašine i dobila dozvole da nastavi da tu iskopava rudu uglja.

Mještani već sedam dana stražare na prolazu koji vodi do kopa gdje privatna firma “Lager” planira vršiti iskop.

Mještane je posjetio i gradonačelnik Sanskog Mosta koji je poručio da je održan sastanak sa tom firmom, a koja je poručila da građani nema potrebe da strahuju te da će se sve riješiti razgovorom.

Razgovarali smo sa jednim od mještana, Himetom Burnićem koji ističe da se nadaju da će sve ići u nekom pozitivnom smjeru, ali, kako kaže, građani se zadnji pitaju.

Detaljnije sa današnjih protesta pogledajte u nastavku, a kompletnu priču o nelegalnim poslovima u Kamengradu donosimo u vikend izdanju Dnevnika i dvobroju Oslobođenja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe