Mještani MZ Srbljani uspjeli u svom naumu: Napokon počinje izgradnja spomen obilježja “HASIN VRH”

Čak 2010-godine na ideju i inicijativu Nijaza Malkoča i još nekolicine mještana MZ Srbljani započela je ideja obilježavanja jedne od najznačajnijih akcija 5. Korpusa pod nazivom “Februarska ofanziva” koja se odigrala na Hasinom vrhu.

S obzirom da nisu odmah dobili podršku od institucija, mještani MZ Srbljani na čelu sa Nijazom Malkočem su osnovali Udruženje branilca Hasin Vrh čiji je predsjednik Enes Prošić i počeli sa čišćenjem mjesta na kojem se odigrala ova važna akcija. Akcija je svih tih godina obilježavana uz prisustvo boraca, komandira, generala i političara iz gotovo svih političkih stranaka, ali još uvijek rješenje da se na tom mjestu izgradi spomen obilježje nije postojalo.

Gradski vijećnik Nijaz Malkoč je nakon svih sastanaka i pokušaja, odlučio da pošalje inicijativu gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, kao i Gradskom vijeću Bihać tražeći od grada da podrži ovu ideju.

Projekat spomen obilježja “Hasin vrh”

Napokon, 16.01.2020. godine, prijedlog je prihvaćen od GV Bihać kao i gradonačelnika Fazlića, projekat “Spomen obilježje Hasin vrh” je prihvaćen i proglašen javnim interesom, a kompletan projekat je prebačen na MZ Srbljani na čijem je čelu Nijaz Malkoč koji će zajedno sa Upravom grada Bihaća voditi ovaj projekat do konačne realizacije. Naravno, u svemu ovome će imati i veliku podršku od Udruženja boraca MZ Srbljani na čijem je čelu višegodišnji aktivista i zagovornik ovog projekta, Semir Dulić.

Kod gradonačelnika Šuhreta Fazlića koji je za početak obezbijedio 10 000 KM

Za početak, grad Bihać i Ministastvo za pitanje boraca USK su obezbijedili po 10 000 KM, što iznosi 20% od ukupne vrijednosti projekata. S obzirom da projekat košta 200 000 KM, odlučeno je da se projekat radi u više faza kako bi se kroz nekoliko godina napokon i završio.

Kod ministra Ermina Zulića koji je obezbijedio 10 000 KM

Jedno je jasno, zbog svih poginulih u ovoj akciji, kao i zbog svih budućih generacija, ne smijemo zaboraviti šta se desilo te 1994. godine na Hasinom vrhu, a kao podsjetnik svega toga upravo nam služe borci i komandanti koji su direktno učestvovali u ovoj akciji i koji se nakon toliko godina bore kako bi se na ovom mjestu izgradilo spomen obilježje.

Treba spomenuti da su članovi Udruženja branilaca Hasin vrh 02.02.2020. godine dali još jedan mali doprinos ovoj lokaciji i u čast svih poginulih boraca i šehida, kao i svih ostalih učesnika rata podigli jarbol na koti 625 na kojem se nalazi zastava sa ljiljanima. Kako je to izgledalo, pogledajte u video materijalu koji je prosljeđen KRAJINA.BA portalu:

Za kraj, Organizacioni odbor ovogodišnjeg obilježavanja “Februarske ofanzive 94” poziva sve građane kako Bihaća, tako i ostalih gradona Unsko-sanskog kantona da dođu 08.02.2020. godine na Hasin vrh i tako odamo počast svim poginulim borcima koji su svoje živote dali za odbranu jedine nam Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe