Mjesec juli obilježile brojne aktivnosti u džematu Donja Koprivna

Obilježen Dan šehida MZ Donja Koprivna

Prve subote u julu tradicionalno se obilježava memorijalni datum Dan šehida MZ Donja Koprivna. Tako je ovog 4. jula u sklopu programskih aktivnosti proučen tevhid u džamiji za 32 šehida ove mjesne zajednice te učenjem Fatihe i obilaskom mezarja završen program. Ostali protokolarni planirani program (ručak za šehidske porodice, malonogometni turnir) nije održan zbog situacije sa trenutnom pandemijom korona virus.

Na tevhidu u svom obraćanju imam džemata Donja Koprivna ef. Omer Kovačević naglasio je da se ovi datumi podudaraju sa Srebrenicom, Prijedorom, Kozarcom, Ključom i događajima u ostalim gradovima što je zasigurno bilo planski planirano uništenje Bošnjaka te je od velike važnosti da se i mlađe generacije prisjećaju ovih datuma i da ih ne prepuste zaboravu.

Dana 18. jula 2020. godine održane su svečanosti hatma dova kroz koje je promovirano osam novih učača Kur’ana iz reda završnih polaznika mektebske nastave. Velika neprocjenjivost je da djeca nauče učiti u Kur’anu i primjenjuju kroz život.

Od 15. septembra 1997. godine pero ef. Kovačević Omera zabilježilo je da je do sada izveo 22 generacije svršenika hatma dova, što je ukupno 322 učenika, od toga 133 dječaka i 189 djevojčica. Dva puta hatmu dovu davalo je 6 polaznika, a njih 10 završilo je Medresu. Ovo je veliki zalog budućnosti, a svakako zajedničko zalaganje roditelja i mualima ovog džemata.

Za zatvaranje financijske konstrukcije nedostaje 20-tak hiljada KM

Također u ovom mjesecu, tačnije 16. jula, otpočelo se sa završnim radovima džamijskog parking prostora veličine 2500 metara kvadratnih, a završetak asvaltiranja ovog projekta očekuje se do Kurban-bajrama. Izvođač radova je firma I-Selimović, a projekat je sveukupno vrijedan preko 130.000 KM.

Vrijednim džematlijama ovog džemata nedostaje 20-tak hiljada KM za zatvaranje financijske konstrukcije. Nadaju se da će uz Božiju pomoć i ljudi otvorena srca, koji cijene hajr djela, završiti ovu financijsku konstrukciju.

Zahvaljujući pisanju Ljetopisa, Matične knjige džemata, Knjige vakifa ostali su zapisani brojni podaci, između ostalog i projekti ovog džemata koji je do sada izvedeno 34 i iznose oko milion konvertibilnih maraka. Naredne godine džemat obilježava 30 godina otvorenja džamije kada će biti prilika da se u radno-svečanoj atmosferi podsjeti na veliko zalaganje vakifa i drugih džematlija.

Džematski odbor koristi priliku da pozove sve ljude dobre volje da potpomognu financijski u završetku trenutno radova koji se izvode na parking prostoru džamije Donja Koprivna.

Sredstva se mogu uplatiti direktno u prostorijama džematskog odbora ili Medžlisa IZ Cazin. Sredstva se mogu uplatiti žiralno preko Ziraat banke na transakcijski račun: 1862220310086797 sa naznakom MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE CAZIN-DŽEMAT D. KOPRIVNA.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]