Mjerili 15.000 muškaraca, ali pitali i žene: Koja je “normalna” veličina penisa?

IZVORavaz.ba

Koja je idealna veličina penisa i postoji li uopšte ideal? Naučnici već godinama pokušavaju pronaći odgovor na to pitanje.

2015. godine naučnici su napravili najveće istraživanje na ovu temu te u obzir uzeli penise čak 15.000 muškaraca kako bi pronašli odgovor na ovo pitanje. Istraživanje je provedeno na međunarodnom nivou te se pokazalo da je prosječna veličina penisa 13,12 centimetara u erekciji.

U opuštenom stanju prosječan penis ima 9,16 centimetara.

– Rezultati bi trebali pomoći velikoj većini muškaraca da shvate da je veličina njihovog penisa u normalnim omjerima, rekli su britanski istraživači koji su tad prikupljali i obrađivali podatke za istraživanje.

Pokazalo se i da samo 2,28% muške populacije ima abnormalno mali penis, a isti postotak ima i abnormalno velik penis. U istraživanju su obrađeni podaci muškaraca od 17 do 91 godine kojima je penis izmjeren u 20 prethodno objavljenih studija provedenih u Europi, Aziji, Africi i SAD-u.

Medical News Today 2018. godine objavio je još neke zanimljive podatke o veličini penisa, ali i o tome koliko muškarci razmišljaju o tome.

Tako je jedna studija, po pisanju Medical News Todaya, pokazala da je čak 85 posto žena zadovoljno veličinom penisa svojih partnera, no postotak muškaraca koji su zadovoljni veličinom svojih spolovila puno je manji. Čak 45 posto muškaraca misli da ima mali penis.

Što se računa kao mali penis?

Istraživanje objavljeno u Journal of Urology pokazalo je da se spolovila manja od 4 centimetra u opuštenom stanju te manja od 7,5 centimetara u erekciji mogu smatrati malim spolovilima.

Jedno istraživanje provedeno na 170 žena pokazalo je da je njima veličina penisa zanemarive važnosti, a obujam penisa važniji ime je od duljine. Druga studija provedena na 50 žena pokazala je da čak 9 od 10 žena kaže da im je obujam važniji u seksualnim aktivnostima.

Dapače, neka istraživanja pokazala su i da žene zapravo ne žele muškarce s prevelikim penisima. Studija objavljena 2015. godine u magazinu PLoS ONE ženama je pokazala 3D primjere veličina penisa te od njih tražila da odaberu idealan. Žene su mogle birati između čak 33 primjera – od 10 centimetara do 21 centimetra duljine te od nešto više od 6 centimetara pa sve do 17 centimetara obujma.

Za dugoročne seksualne partnere odabrale su penis nešto manjeg opsega i duljine, odabrale su prosječnu duljinu od 16 centimetara i opseg od 12 centimetara. Kad su upitane da odaberu spolovila za “jednokratne” seksualne odnose, odabrale su tek nešto veće mjere – 16,25 centimetara duljine i 12,7 obujma.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe