14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Mjere vlada RS i FBiH neće sačuvati radna mjesta

IZVORavaz.ba

Mjere za suzbijanje negativnih posljedica na ekonomiju usljed pandemije, a koje su usvojile entitetske vlade u BiH, neće biti dovoljne da se sačuvaju radna mjesta i garantiraju uvjeti dostojni radnika, navedeno je u posljednjem izvještaju Evropske socijalne političke mreže sačinjenom za Evropsku komisiju.

Dodaje se da je broj izgubljenih radnih mjesta u RS manji nego u FBiH, a zbog zakašnjelog odgovora na krizu u Federaciji kroz „korona zakon“, koji je usvojen tek u maju.

Korona zakon
U FBiH se problem iskazao i u slabom socijalnom dijalogu, a mjerama FBiH nisu zadovoljni ni poslodavci ni sindikati. Međutim, kako je dalje naglašeno, u oba entiteta mjerama nisu uspjeli dovoljno zaštititi privatni sektor, posebno mala i srednja preduzeća. Dodaje se da je dio poslodavaca tokom krize prisiljavao radnike da protiv svoje volje prihvate otkazivanje ugovora o radu.

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ je kazao da je od početka jasno da postojeće mjere nisu dovoljne u kontekstu ove krize te da neće riješiti suštinske probleme s kojima se susreće privreda.

– Izmjena radnog zakonodavstva ne treba se svesti na kratkoročnu intervenciju, u vrijeme krize, već dugoročnu reformu koja će odgovoriti na nove zahtjeve tržišta rada. Nova rješenja zahtijevaju širi socijalni dijalog, što se posebno naglašava u ovom izvještaju. Netransparentna ad hoc rješenja, koja pritom kasne u implementaciji, ne donose rezultate. Možda je čak bolje raditi na nizu promjena, što je model RS u ovom trenutku, negoli donositi jedan kapitalni zakon koji je u startu manjkav, kasni u donošenju i implementaciji – istakao je Čavalić.

Dodao je da je ekonomska politika u vrijeme pandemije proces učenja u realnom vremenu.

– Ovaj i drugi izvještaji treba da nam pomognu u tome i pripreme nas za posljednji kvartal ove godine i prvi naredne, kada se očekuje značajan pad zbog usporavanja ekonomske aktivnosti – naglasio je Čavalić.

Bez analize
Ekonomista Zoran Pavlović za „Avaz“ kaže da je izvještaj vrlo precizno dao pregled stanja u BiH i mjera koje su entitetske vlade usvojile.

– Sigurno je da su usvojene mjere imale vrlo malo efekta i neadekvatne su za očuvanje radnih mjesta i ekonomske aktivnosti. Donošenje mjera nije pratilo formiranje ekonomskog kriznog štaba koji bi svaku od tih mjera analizirao i procijenio koliko to košta. Mi nemamo nikakvu brigu o ekonomiji, nemamo analizu posljedica koronavirusa, odnosno mjera koje su donesene – istakao je Pavlović.

Na šta su potrošeni krediti
– Nemamo osigurana sredstva, krediti koje smo dobili nisu iskorišteni da se formiraju fondovi za pomoć privredi i za očuvanje radnih mjesta. Ocjena evropskih eksperata je realna i istinita, a, nažalost, ne postoji način da se situacija promijeni – kazao je Pavlović.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe