Mitovi o spavanju u koje ne trebate vjerovati

Kvalitetan san je neophodan za vas

IZVORbody.ba

Kvalitetan san je ključ dugog, zdravog i ispunjenog života. Svi volimo spavati i vjerovatno nema boljeg osjećaja od bacanja u krevet nakon dugog i napornog dana na poslu. Od izuzetne je važnosti da spavate dovoljno svaku noć, ali internet je prepun informacija pa je ponekad teško znati šta je ispravno a šta ne. Stoga vam u nastavku objašnjavamo neke od najčešćih mitova kada je u pitanju spavanje:

Nekim ljudima je dovoljno samo pet ili manje sati spavanja
Dobivanje manje od sedam sati sna navečer povezano je s brojnim neugodnim fizičkim nuspojavama. Naučnici preporučuju sedam sati spavanja noću i napominju da dostupna istraživanja otkrivju da je spavanje znatno manje od toga – poput, recimo, manje od pet sati – povezano s nekim neugodnim nuspojavama, kako mentalnim, tako i fizičkim. Ako se redovno osjećate mrzovoljno i koristite šminku da biste izgledali manje umorno, vjerojatno se ne odmarate dovoljno. Ne, nema izuzetaka. Niko ne može dugoročno normalno funckionisati ako spava samo 5 sati navečer, stoga se pobrinite da ne narušavate vaše zdravlje i utonite u san!

Hrkanje je zdravo
Jedno je hrkati kad ste prehlađeni, ali redovno hrkanje nije samo iritantno, već može signalizirati i veće zdravstvene probleme. Hrkanje se povezuje s većim rizikom od razvoja apneje u snu. Ovo stanje vam zauzvrat može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčani i moždani udar. Dakle, ako imate problem s hrkanjem, najbolje bi bilo da porazgovarate s doktorom.

Alkohol prije spavanja vam pomaže da se naspavate
Ako imate naviku da popijete čašu viskija prije nego što zaspite, vjerovatno ste primijetili da vam ovaj jednostavan trik pomaže da zaspite. Ipak, istraživači vjeruju da, iako vam alkohol može pomoći da zaspite, konzumiranje pića prije spavanja će vjerovatno rezultirati češćim buđenjem tokom noći kad se efekti supstance istroše. Ovako nećete postići kvalitetan san, te ćete ujutro ustati mrzovoljni i umorni.

Ne možete spavati? Samo ostanite u krevetu i dajte si vremena
Ovo se čini razumnim. Svi smo prošli kroz faze nesanice kada se okrećemo u krevetu i pokušavamo naći najudobniju pozu u kojoj možemo zaspati. Iako će vam ovo nakon nekog vremena definitivno rezultirati spavanjem, najbolje bi bilo da ustanete i uradite nešto drugo, te da se nakon nekog vremena vratite u krevet. Pročitajte poglavlje knjige ili omiljeni časopis, te se nakon toga vratite na spavanje. Važno je da izbjegavate korištenje elektronskih uređaja koji mogu dodatno poremetiti vaš ciklus spavanja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe