5.1 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Mirsad Vilić: Graničari ulažu nadljudske napore, ali su bez podrške

IZVORavaz.ba

Prethodnih dana ponovo se aktuelizirala priča o kontakt tački za saradnju BiH s Evropskom policijskom službom (EUROPOL) nakon što je zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović tražio njeno izmještanje iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo sigurnosti BiH. Direktor Direkcije Mirsad Vilić je za “Avaz” govorio o tome, ali i problemu ilegalnih migranata.

Značajni rezultati

Vilić kaže da je poslao dopis svim relevantnim institucijama i policijskim agencijama o instrukciji Ministarstva sigurnosti BiH, koja ne može biti usvojena.

– Izmještanjem, odnosno implementacijom Instrukcije Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s kontakt tačkom iz Aneksa II Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a došlo bi do razdvajanja kanala za međunarodnu saradnju s INTERPOL-om i EUROPOL-om. Navedeno rješenje je u suprotnosti sa Smjernicama za jedinstvenu kontakt tačku (SPOC) za međunarodnu razmjenu informacija koje su dio EU naslijeđa i obaveza BiH u pridruživanju EU. Prema ovim smjernicama EU, svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija, INTERPOL, EUROPOL, SELEC, policijski oficiri za vezu, moraju biti smješteni na jednom mjestu. Osim toga, razdvajanje kanala za međunarodnu saradnju je u suprotnosti s najboljim praksama EU u oblasti međunarodne operativne policijske saradnje – kaže Vilić.Dodaje da su zakonske regulative jasne.

– Osim toga, izmještanjem kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om došlo bi do zastoja u do sada uspostavljenoj uspješnoj saradnji između nadležnih tijela u BiH s EUROPOL-om. Koordinirali smo i operativne akcije u organizaciji EUROPOL-a, a u kojima su učestvovala nadležna tijela u BiH. Tokom ovih aktivnosti ostvareni su značajni rezultati u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala – kazao je Vilić.

Pritisak migranata

Osvrnuo se i na manjak službenika u Graničnoj policiji BiH, koja je pod konstantnim pritiskom od ulazaka ilegalnih migranata u BiH. A Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ponudila je svoju pomoć.

– U prvih šest mjeseci 2020. godine, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, angažirano je ukupno 135 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 75 policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Od početka godine do danas pripadnici GPBiH spriječili su više od 5.300 osoba u ilegalnom prelasku državne granice. Nažalost, Granična policija BiH konstantno je u manjku kada je riječ o kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, što otežava rad policijskih službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica – zaključuje Vilić.

Bespotrebno trošenje

– Stav Direkcije je da nacionalna kontakt tačka za saradnju s EUROPOL-om treba i mora ostati, kako organizacijski tako i lokacijski, u Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje su smješteni i drugi kanali za razmjenu informacija. Ovakvim rješenjem izbjeglo bi se i nepotrebno trošenje finansijskih sredstava koja bi bila utrošena za formiranje neke nove kontakt tačke van Direkcije – rekao je Vilić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe