11.6 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Ministarstvo sigurnosti BiH podržava rigorozne mjere i potpuno zatvaranje granice

IZVORavaz.ba

Povodom pisma dopredsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande upućenog predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, u kojem traži uvođenje šatorske trijaže i postavljanje šatorskog karantina, Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je gospodin Bevanda potpuno u pravu.

– Slobodni smo podsjetiti javnost da je Ministarstvo sigurnosti BiH od početka same pandemije bilo oficijelni predlagatelj i zagovornik veoma rigoroznih mjera koje su prethodno usaglašene sa medicinskom strukom.

Ministarstvo sigurnosti zatražilo je od predsjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelke Miličević i premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića da hitno odgovore gdje se nalazi karantinski smještaj za lica koja su došla ili bi htjela, eventualno, doći avionskim letom na Međunarodni aerodrom Sarajevo. S tim odgovorom bit će upoznato Vijeće ministara BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH koristi priliku da ponovo istakne važnost provođenja svih mjera bez izuzetka te da o svakom letu, u kojem bi se nalazili bh. državljani, odluku mora donijeti na svojoj sjednici isključivo Vijeće ministara BiH.

Također, Ministarstvo sigurnosti BiH traži da se odmah obustavi kampanja u pojedinim ambasadama BiH u inozemstvu, dovođenja putnika u autobusima do naše zemlje. Oba entitetska krizna štaba su zbog širenja koronavirusa odranije zabranila prijevoz autobuskim saobraćajem, jer jedan inficirani putnik može prenijeti virus na sve ostale.

Zahtjevi kriznih štabova i medicinskih eksperata su da ovaj stav Ministarstvo sigurnosti odmah saopći javnosti i da s njime budu upoznata diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u inozemstvu.

Na kraju, Ministarstvo sigurnosti BiH ne snosi nikakvu odgovornost zbog naših građana u inozemstvu koji su bili dezavuisani, odnosno nisu bili tačno informirani i isti su bili izloženi nepotrebnim troškovima kupovine avionskih ili autobuskih karata, ne znajući da letovi neće biti mogući ili da će nakon ulaska autobusom u BiH obavezno ići u 14-dnevni karantin i da će na granici biti podvrgnuti strogim epidemiološko-sigurnosnim procedurama – navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe