11.8 C
Bihać
Utorak, 27 Septembra, 2022

Ministarstvo finansija BiH: Nema novca za izbore

IZVORavaz.ba

Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara obavijestilo je danas Centralnu izbornu komisiju BiH da ne može podržati njihov zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora ove godine.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeno je da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu utvrđena budžetska rezerva od 3.428.000 KM na godišnjem nivou, što je znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje lokalnih izbora 2020 – saopćeno je iz CIK-a.

U saopćenju se navodi i da je Ministarstvo finansija i trezora informisalo CIK da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u vrijeme kada se Komisija obratila sa dopisom za osiguranje sredstava za održavanje izbora bio u proceduri usvajanja.

Iz CIK-a podsjećaju da su se 30. aprila, zbog činjenice da nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, zbog čega nisu obezbijeđena sredstva za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora, obratili Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara sa zahtjevom da neophodna finansijska sredstva budu osigurana iz tekućih rezervi.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se