Ministarstvo civilnih poslova BiH o uvođenju COVID potvrda na nivou BiH

Na društvenim mrežama pojavila se informacija kako građani BiH ne mogu ući u Evropsku uniju. Provjerili smo. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH za BUKU je rečeno kako se radi na rješavanju očiglednog problema sa izdavanjem Covid potvrda.

Podsjetimo da na nivou BiH ne postoji zajednička COVID potvrda o COVID statusu. Ovih dana na društvenim mrežama se piše kako potvrde o vakcinisanju, koje izdaju domaće institucije ( domovi zdravlja, Institut, i slično ) nisu prihvaćeni od strane Evropske unije. Odlučili smo se provjeriti da li je to tačna informacija

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ističu da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje, sa integrisanim QR kodom koji prati tehničke standarde Evropske unije.

Iz ovog Ministarstva kažu da Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu kako evidenciju građana u pogledu njihovog COVID statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integrisanim digitalnim sertifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

“Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih kantona. Uspostavljanje jedinstvenog sustava izdavanja COVID potvrda i u Federaciji BiH u mnogome bi olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU zelene COVID potvrde” rečeno je za BUKU u ovom Ministarstvu.

Oni podsjećaju da nadležnosti iz oblasti zdravstva, imunizacije, cijepljenja, vođenje evidencije cijepljenih te samim time izdavanje potvrda je u nadležnosti Federacije BiH odnosno Kantona/Županija,Republike Srpske i Brčko distrikta.

“S ciljem rješavanja očiglednog problema s izdavanjem Covid potvrda, Ministarstvo civilnih poslova je još u mjesecu svibnju 2021 godine započelo konsultacije svih razina vlasti u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH(IDDEEA) kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja” napominju u Ministarstvu.

Za sada u Ministarstvu nemaju informacije, odnosno nije im službeno prijavljeno da građani BiH, odnosno druga pravna lica imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog COVID-19 statusa.

“U tijeku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili. Da bi se sa državne razine moglo upravljati sa izdavanjem odnosno verifikacijom COVID potvrda, potrebna je suglasnost oba entiteta i Brčko distrikta na čemu Ministarstvo civilnih poslova radi još od 5.mjeseca 2021.godine” dodaju.

Ministarstvo civilnih poslova će i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti nadamo se uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva a radi omogućavanja olakšanog putovanja bh.građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju COVID pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe