14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Ministar policije USK Nermin Kljajić za BHRT: “Mi nećemo dizati policiju na naše građane, Bira ne može biti prihvatni centar” (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić izjavio je za BHRT kako bi problem migrantske krize u BiH bio riješen za deset dana, ukoliko bi visoki predstavnik BL0KIRA0 primanja bh. funkcionerima dok se ne riješi pitanje izgradnje prihvatnih centara.

Gostujući u emisiji BHT1 Uživo, Kljajić je rekao da je pitanje migracija i spašavanje obraza BiH uvijek na vlastima Unsko-sanskog kantona.

“Mi tri godine UP0Z0RAVAM0 da nema planskog rješavanja migrantske krize i da se teret mora raspodijeliti… NAŽAL0ST, umjesto da se bavimo normalnim pitanjima kao sav normalan svijet, mi se moramo baviti pitanjem zbrinjavanja migranata u 21. stoljeću, što je P0RAZN0. Kada bi visoki predstavnik zabranio sva novčana primanja parlamentarcima, vlastima na bio kom nivou, počevši od mene, i kada ostanemo bez plate možda ćemo početi ozbiljnije shvatati tragediju tih ljudi i rješavati probleme migranata, ali i građana BiH”.

Kljajić tvrdi kako svi “bacaju problem iz svog dvorišta” i to sve završava na području USK te ističe kako je “najlakše iz T0PLIH fotelja govoriti USK da Biru treba otvoriti”.

“Više od godinu UP0Z0RAVAM0 da je Bira sigurnosni problem građanima Bihaća, imali smo puno kri***čnih djela, prekršaja i inci***tnih situacija. Nismo imali partnera da riješimo te probleme… Bilo je dovoljno vremena da se kamp Lipa sagradi. U suštini, to će u budućnosti biti jedno kontejnersko naselje, sada ima 256 kontejnera u Biri i to sve sve moglo premjestiti u kratkom vremenskom periodu, ali nije bilo volje ni od strane predstavnika IOM-a ni od strane Vijeća ministara BiH da se to riješi prije zime”.

Kljajić kaže kako Bira više ne može biti prihvatni centar.

“Naši građani to ne žele, mi nećemo dizati policiju na građane. Podržavamo odluku vlasti USK koje su rekle da Bira ne može biti prihvatni centar. Uz to, mi nemamo zakonsko UP0RIŠTE da proglašavamo određene objekte privremenim prihvatnim centrima. Jasna je regulativa na nivou BiH kako ti centri moraju izgledati i kakve se D0ZV0LE trebaju izdavati. Ovo je industrijski objekat i ne znam kako bi se mogao proglasiti prihvatnim centrom”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe