14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Ministar Ermin Zulić poručio da nijedan navod „štrajkača“ nije istinit: Zakon poslan u proceduru, a Javni poziv poslan na objavu

Nakon što su predstavnici Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK u četvrtak pred zgradom Vlade USK iskazali nezadovoljstvo zbog nedonošenja dva Zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite te kao glavnog krivca zato prozvali Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca, Ermina Zulića, zatraživši i njegovu ostavku, reagovao je i sam ministar.

Na samom početku press konferencije koja je održana u zgradi Ministarstva za pitanje boraca USK, ministar Zulić je poručio javnosti da nijedan navod Saveza dobitnika najviši ratnih priznanja nije istinit i da je ovo klasičan pokušaj smjenjivanja ljudi koji se striktno drže zakona i rade svoj posao na krajnje korektan način. Ovaj savez kao i mnogi drugi savezi i Udruženja su dobili svoja sredstva prošle godine, a trebala bi i ove ukoliko zadovolje kriterije, ali nisu svi opravdali na vrijeme i tu je nastao problem koji najviše muči ovaj Savez i njegove zaposlenike.

Naime, ministarstvo nikad nije djelilo novčana sredstva ovim savezima i udruženjima bez Javnog poziva, a sredstva su uvijek u zadanom roku morala biti opravdana. Kada je u pitanju Savez najviših ratnih priznanja i odlikovanja, oni su prošle godine dobili svoja sredstva, ali ih nisu opravdali do 31.03.2020. godine kako je pisalo u ugovoru. Komisija zadužena za pravdanje sredstva nikako nije uzimala u obzir izvještaje od određenih saveza, pa ni ovog gore navedenog, ali sam ja kao ministar iskoristio svoje pravo, dozvolio svim savezima i udruženjima koji nisu opravdali sredstva na vrijeme da to učine do 30.11.2020. godine, a odmah zatim ćemo raspisati novi Javni poziv. Moram naglasiti da je Javni poziv danas poslan na objavu.

Kada su u pitanju zakoni za koje me prozivaju određeni članovi ovog saveza, moram naglasiti da ni oni nisu istiniti jer mi smo apsolutno sve sa naše strane završili, čak je i Vlada USK usvojila zakone i poslala ih u daljnju proceduru na Skupštinu koja nažalost nije održana, ali mi u ministarstvu tu nismo mogli ništa. Nova sjednica Skupštine USK je dogovorena za sljedeći četvrtak i iskreno se nadam da će zakoni proći.

Ja, kao ministar za pitanje boraca, neću dozvoliti deinstitucionalizaciju ovog ministarstva i uvijek ću sve raditi po zakonu kao i dosada – rekao je za naš portal  Ermin Zulić.

Pogledajte i video prilog sa press konferencije RTVUSK

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe