18.3 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Ministar Dedić u posjeti Bosanskom Petrovcu, Ključu i Bužimu

Podsjetimo da je danas završen javni poziv Federalnog ministarstva upućen upravo općinama i gradovima, a koji se odnosi na program podrške proljetnoj sjetvi. Radi se o jednoj od mjera Vlade Federacije BiH za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u poljoprivredi.

U Bosanskom Petrovcu Dedić je razgovarao sa načelnikom ove općine Dejanom Prošićem, te je posjetio gazdinstva Elmedina Spahića i Slavka Budimira.

Spahić i Budimir našli su se među preko 130 poljoprivrednika obuhvaćenih podrškom Federalnog ministarstva u ovoj općini. Dodatna izdvajanja za proljetnu sjetvu će u Bosanskom Petrovcu iznositi 100 hiljada KM, od čega Ministarstvo obezbjeđuje 70 hiljada KM a Općina 30 hiljada KM.

U Ključu za poticaj za sjetvu prijavilo se 225 korisnika, a ukupan iznos podrške uz sufinansiranje Ministarstva i Općine je 210 hiljada KM.

Bila je to jedna od tema razgovora Šemsudina Dedića sa općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem.

Kako je naglasio Dedić, prema preliminarnim podacima u čitavoj Federaciji za podršku proljetnoj sjetvi prijavilo se oko 17 hiljada poljoprivrednika, što je preko osam puta više nego prethodne godine. „Gradovi i općine Unsko-Sanskog kanton prijavili su oko 2.500 korisnika i očekujemo značajno povećanje obrađenih površina u USK. Ohrabruje nas činjenica da su poljoprivrednici u ovom kantonu, ali i u cijeloj FBiH pokazali veliki interes za ovaj program. Ovom prilikom želim poručiti poljoprivrednicima da ovo nije jednokratna mjera, te da već pripremamo sličan program i za podršku jesenskoj sjetvi“, izjavio je Dedić.

U nastavku dana ministar je posjetio općinu Bužim i razgovarao sa načelnikom Mersudinom Nanićem o poticajima koje će ministarstvo isplatiti poljoprivrednicima na području ove opštine. 

Sutra planiran obilazak Cazina i Sanskog Mosta, te poljoprivrednika u Bosanskoj Krupi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe