21.5 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Minimalna plata, a ne prosječna, u BiH treba biti 1.000 KM

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi od indirektnih poreza veći su za 538 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, podatak je Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Sindikalci pod hitno traže povećanje plata, a ekonomski stručnjaci ističu da minimalna plata treba biti 1000 KM.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, s druge strane, najavljuje povećanje plata od 100 KM.

Većina građana živi na ivici egistencije, a plate, žale se, nikad manje.

Mnogi preživljavaju od minimalca, daleko od prosječne plate, koja je dosegla cifru veću od 1.000 KM, a za koju ističu da je samo statistički podatak, prenosi Federalna televizija.

Mnogima je odlazak iz države jedino razumno rješenje.

Ekonomski stručnjaci kažu da bi minimalna, a ne prosječna plata, trebala biti 1000 KM.

Njihovo mišljenja je da mlade treba zadržati, a ovo je jedan od načina.

“Prijedlog je da se njima isplaćuje bruto plata, a da entiteti, odnosno budžeti subvencionišu ono što su doprinosi. Na taj način bi mladi ljudi, ipak, ostali ovdje, ne bi išli za poslom u inostranstvo i možda bi se na taj način pokrenuo ciklus zapošljavanja mladih ljudi”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Iz Saveza sindikata RS-a su kategorični – plate moraju biti povećane odmah i svima.

“Ova inflacija, sve ono što radnici zarade, već davno je progutala. Dakle, jedini i najvažniji zahtjev je povećati plate. Sva prava za koja se se Savez sindikata izborio kroz izmjene Zakona o radu moraju biti primijenjena za sve radnike i u javnom i u realnom sektoru”, poručuje Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković smatra da Sindikat ima maksimalističke zahtjeve u nekim segmentima, a u ovom trenutku svi ne mogu biti ispunjeni, te je najavio povećanje plata: “Ono što mogu da kažem da je kod nas donesena odluka o povećanju plata – za 100 KM linearno svima. To smo mi donijeli odluku zbog povećane potrošačke korpe i svih cijena. Za naše radnike mi dajemo platu koja će biti od juna pa do kraja avgusta te plate pa sve dalje za 100 KM veće.”

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi od indirektnih poreza veći su za 538 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, podatak je Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Građani nikad siromašniji, a budžet Bosne i Hercegovine nikad puniji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se