8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Milorad Dodik opomenuo EU: Povjerenje BiH se smanjuje, nemojte to dozvoliti

IZVORklix.ba

U Istočnom Sarajevu danas je održan božićni prijem člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prijemu su prisustvovale brojne zvanice iz političkog života entiteta RS i države BiH, strane diplomate, zapovjednik NATO štaba te osobe iz kulturnog i društvenog života.

Član Predsjedništva BiH je kazao da konsenzus BiH po pitanju puta u EU nije upitan, ali je iskoristio priliku da kritikuje Evropsku uniju koja svojim zahtjevima i procedurama ne ubrzava bh. put ka članstvu.

“Problemi koje ima EU i poruke koje dobijamo, koje i ne razumijemo potpuno, polako ali sigurno smanjuju naše povjerenje u taj proces. Zato je ovo veoma važna godina po tom pitanju. Evropa jeste nešto što želi BiH, ali mi želimo da BiH bude uvažena”, kazao je.

Istakao je kako nije siguran da BiH može razumjeti tako dugo čekanje za proces članstva u EU, bez obzira šta sve prolazi.

“Pročitao sam da 16 trenutnih zemalja članica EU ne bi bilo članice da su prolazile sve procedure i procese koji su zadati BiH. Moja poruka Evropi je – nemojte nas umoriti od toga. Nemojte dozvoliti da zbog proceduralnih razloga i vaših velikih očekivanja budemo zamoreno. To je nešto što je proces EU i nas koji živimo ovdje u BiH i taj proces uvijek mora biti živ”, zaključio je.

Dodik je govorio i o turbulentnim i mirnim vremenima u BiH, te politici RS-a, uvažavanju naroda te problemima i uspostavljanju stabilnosti.

“Mi u BiH smo prošli historijski turbulentna vremena. Bilo je vrijeme u kojem smo živjeli u miru, a bilo je perioda sukoba i stradanja. Učeni smo u ovom regionu da nakon sukoba moramo nastaviti živjeti zajedno, jedno pored drugih, uvažavajući se. Koliko smo se uvažavali toliko je bilo mira. Ja želim da mir bude trajan i da ne dođemo u poziciju da se sukobljavamo”, rekao je Dodik.

On je istakao želju da se broje uspjesi, projekti i da se svi zajedno raduju svakom napretku i svakom novom djetetu, a ne da se broje žrtve.

“Politika RS-a je politika saradnje, uvažavanja, koja mora dati rezultat jer se bazira na takvim postulatima. To je politika koja razumije realnost i ne ignoriše činjenice, koja poštuje ustavni poredak i pravo i koja razmišlja i o interesima drugih. To je potreba da se uvažava interes bošnjačkog naroda, ali isto tako da se uvažava interes hrvatsko i srpskog naroda u cijelini. O tome treba voditi računa”, dodao je.

On je istakao da u BiH postoje oni koji ne uavažavaju konstitutivnost naroda.

“Mi ne sporimo prava građana, ali građani su tek izvedeni subjekti odlučivanja u BiH. Primarni su konstitutivni narodi i samo oni mogu napraviti dobar rezultat. Ako toga nema, nikakva platforma ne može dati nijedan dobar rezultat. Zato pozivam na stalni dijalog svih nas u BiH, da je sredimo i uvažimo činjenicu da bošnjački narod ima određene frustracije zbog onoga što se desilo u ratu, da se Hrvati osjećaju majorizirano i preglasano, kao što i RS jednako želi uvažavati druge, ali želi biti isto tako uvažen”, rekao je Dodik.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, parlamentarka Borjana Krišto i drugi.

Pozivu su se odazvali i ruski, britanski, kineski i italijanski ambasador, kao i zapovjednik NATO štaba.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe