Milo Đukanović vratio Zakon o slobodi vjeroispovijesti na ponovno odlučivanje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština Crne Gore na sjednici 29. decembra 2020. godine, a među njima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ova informacija je saopćena iz kabineta predsjednika, prenose crnogorski mediji, a Đukanović je navodeći razloge za odluku, praktično naveo da je sporno pitanje kvoruma.

“Shodno članu 90 stav 3. Poslovnika Skupštine propisano je ‘Kvorum se utvrđuje primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine’. Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima”, naveo je Đukanović u dokumentu upućenom predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

Istovremeno je naveo da je “otvoreno pravno pitanje” konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe