Migrantska kriza USK: Da li je građanima sabur jedino rješenje |VIDEO|

Iako je većina njih napustila našu zemlju u kojoj su im Bihać i Velika Kladuša, bili glavni tranzit ulaska u zemlje Zapadne Evrope, svakodnevno pristižu nove grupe. Dok migranti borave u ovim gradovima, prave materijalnu štetu i sve češće izazivaju strah kod građana.

Mještani bihaćke Mjesne zajednice Hatinac žale se na njih, jer kako kažu, većina ih stvara nered i unosi strah među građane. Tvrde da migranti ulaze u napuštene prostorije nekadašnjeg tekstilnog giganta Kombitex. Većinom borave u halama bivše upravne zgrade i restorana, a njihov broj u prosjeku se kreće i do nekoliko stotina. Naredbom Kriznog štaba grada Bihaća izvršen je popis svih napuštenih objekata na području grada, gdje stalno ili privremeno borave migranti. Zajedno s predsjednicima obišli su 17 mjesnih zajednica i registrirali oko 50 objekata.

„ Da bi došli do tih objekta oni moraju proći kroz središte Hatinca, a normalno kada prolaze u tim velikim grupama, građani postaju jako uznemireni i jednostavno se boje, i ja sam prije tri dana upozorio policiju i oni su znali da su oni tu, ali izgleda da oni nemaju rješenja, ne znaju kud će s njima”, kazao je Sulejman Alagić, predsjednik MZ Hatinac.

„ Sav popis i identifikaciju do koje dođemo dostavit ćemo policiji, a osnovni cilj je bio da natjeramo vlasnike, jer ima tu ljudi koji ovdje žive, koji su dužni da se brinu o svojoj imovini da zaštite prostor da u njega ne može tako lako migrant ući,“, kazao je Jasmin Stambolija, ispred GU Bihać.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe