Migrantska kriza na zapadnom Balkanu: Krijumčari “zaradili” više od 50 miliona eura

Najkritičnije krijumičarske tačke u BiH postale Trebinje, Bileća i Foča, te rijeka Drina za čiji prelazak se plaća od 100 do 500 evra po osobi

IZVORAvaz.ba

Krijumčari migranata na zapadnom Balkanu samo u toku prošle godine zaradili su više od 50 miliona evra, a od toga oni koji “operišu” u BiH između sedam i 10,5 miliona eura.

To su podaci iz najnovijeg izvještaja mreže Globalnih inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala u kojem se, između ostalog, rasvjetljava na koji način migranti pokušavaju da se domognu Evrope i koju cijenu za to plaćaju.
Balkanska ruta

Autori su ocijenili da su po zatvaranju “balkanske rute” 2016. godine najkritičnije krijumičarske tačke u BiH postale Trebinje, Bileća i Foča, te rijeka Drina za čiji prelazak se plaća od 100 do 500 eura po osobi, čak i do 1.500 ako u to ulazi i prebacivanje do Bihaća.

Prevoz unutar BiH naplaćuje se od 100 do 300 eura, prebacivanje preko granice Crne Gore 400 eura. Do neophodnog novca, naveli su autori, migranti najčešće dolaze putem “Vester uniona”.

Kako je istaknuto u izvještaju, Unsko-sanski kanton je mjesto gdje se najviše novca obrće, odakle migranti pokušavaju da pređu u Hrvatsku za šta plaćaju od 1.000 do 2.000 eura, ako je Slovenija krajnja destinacija. Ukoliko je to Italija ili Austrija, cijene idu i do 4.000 eura.
Novčana naknada

U izvještaju se navodi da su u te kriminalne poslove uključeni i pripadnici policije i graničari koji se za određenu novčanu naknadu “sklanjaju da ne budu u određenom mjestu u određeni vrijeme”, zatim sami migranti, nisu imuni ni taksisti, a sve češće i da vozači kamiona prevoze migrante za određenu naknadu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe