7.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Mevludom obilježen završetak unutrašnje obnove u Gradskoj džamiji u Cazinu

Brojni vjernici s radošću su se odazvali pozivu Muftijstva bihaćkog i Medžlisa Islamske zajednice Cazinu na program – mevlud, u subotu u Gradskoj džamiji u Cazinu upriličen povodom završetka unutrašnje obnove džamije.
Među uzvanicima bili su i predstavnici kantonalne vlasti, na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem koji je istaknuo da Vlada USK, kroz brojne projekte putem grantova za vjeru, kulturu i očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, nastoji doprinijeti očuvanju nacionalnih spomenika, među kojima je i Gradska džamija u Cazinu, što je od značaja ne samo za vjernike nego i za očuvanje kulture.
Gradska džamija u Cazinu, stoji u zapisima historičara, u zidinama Starog grada Cazina, sagrađena je 1879. godine, na istom mjestu gdje je prethodno za vrijeme osmanske vlasti bila drvena džamija. Džamija je teško oštećena u potresu koji je pogodio Bosansku krajinu 9. novembra 1880. godine. Obovljena je nakon tri godine intenzivnog rada i svečano otvorena 1883. godine. Za obnovu ove bogomolje car Franjo Josip donirao je islamskoj zajednici 500 zlatnika. Prvobitna drvena munara 1924. godine zamijenjena je kamenom munarom koju je projektovao arhitekta Ljudevit Missoni. U džamiji se nalazi veliki luster kojeg je ovdašnjim vjernicima, prema narodnom predanju, poklonio car Franjo Josip.
Graditeljska cjelina – Stari grad Cazin sa džamijom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2005. godine.
Na samom početku, prisutnima su se obratio Smajo-ef. Šabić, imam ove džamije, predstavljajući uloženi trud u rekonstrukciji ove džamije:
„Preko pola miliona konvertibilnih maraka je uloženo u rekonstrukciju ove džamije. Sada nam predstoji uređenje dvorišta i džematska kuća. Zahvalan sam svima koji su na bilo koji način pružili podršku nama u ovom hajirli poslu i nadam se da će nam i u buduće životna parola biti Kur'anska maksima: „Natječite se u dobročinstvu i bogobojaznosti!“. Kada smo krenuli u rekonstrukciju džamije, podovi, zidovi, stolarija i kompletna unutrašnjost je ukazivala da je nužnost bila obnoviti džamiju. Nadam se da ćemo nastaviti davati svoju podršku ovim ljudima da do kraja dovedu temeljitu rekonstrukciju koja podrazumijeva i dvorište i vanjsko uređenje.“ – poručio je efendija Šabić.
Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, zahvalivši svima koji su učestvovali u rekonstrukciji ove džamije:
„Čestitam svima koji su na bilo koji način pomogli rekonstrukciju ove džamije. Posebno sam sretan što je ova džamija dobila ovakav izgled, a za to su zaslužni članovi džematskog odbora na čelu sa predsjednikom Edinom Murićem i članovima građevinskog odbora na čelu sa Mirsadom Džaferovićem. Zahvaljujem i ljudima koji predvode naše institucije, Vladu USK i Grad Cazin, bez čije pomoći bi ovo bilo teže ostvarivo. Pola miliona maraka vakufa je dokaz koliko naš narod i naše institucije cijene džamiju i koliko su spremni uraditi za džamiju. Cazin je u proteklih nekoliko dana dobio dvojicu novih hafiza, mladih ljudi, i sretan sam da mi gradimo infrastrukturu da bi one imale svrhu i smisao i da bi naša omladina u našim džamijama, medresama i drugim ustanovama postigla istinski preporod.“ – poručio je glavni imam efendija Mujakić, koji je prenio selame i čestitke muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.
U svojstvu predavača se obratio mr. Suad-ef. Mahmutović, koji je istakao značaj namaza i dobrih djela na mjestima gdje se vjekovima čine dove i namaz klanja.
„Mi Bošnjaci smo postali svjesni sebe, svoje vjere i svojih vrijednosti. Mi znamo šta je vakuf i znamo da je to put koji trebamo proći da bi nas se naši nasljednici po dobru sjećati. Uzvišeni kaže: „Nećete postići dobročinstvo dok ne udijelite ono što volite. Ova džamija je čekala ovu generaciju ljudi da obnovi ovu džamiju. Moja generacija je žrtvovana, ali i počašćena generacija kako je rekao general Dudaković. Ova generacija je odbranila domovinu i ova džamija je čekala preko stotinu godina da dođe ova generacija i da obnovi ovu džamiju. Svakome će smrt doći i to je neizbježno, ali je važno da sa sobom ponesemo sevap dobrih djela, a iza sebe generacijama koje dolaze ostavimo nešto što vrijedi.“ – poručio je u svom obraćanju mr. Mahmutović.
Na početku, ašere je proučio hafiz dr. Abdulaziz-ef. Drkić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a završno ašere mladi hafiz iz Cazin Emir Osmanagić. Dovu na kraju je proučio Ibrahim-ef. Makić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe