Meteorolog otkrio kakva zima stiže, a evo kada će svuda da pada snijeg

Meteorolog iz Srbije, Nedeljko Todorović, čije se prognoze smatraju pouzdanim i u Bosni i Hercegovini istakao je da sada svjedočimo klasičnim jesenjim temperaturama, iako smo u jednom periodu imali temperature koje bile izuzetno niske.

“Gledajući astronomski, jesen je već počela, a gledajući meteorološki jesen je počela malo ranije. I ova jedna epizoda od nekih sedam do osam hladnih dana koji su po vrijednostima temperatura bile za kraj oktobra i početka novembra, ali to se tako desilo. Najbitnije je sada da, poslije dugog sušnog perioda od februara do pred kraj augusta, imamo padavine, jer je tada bio manjak padavina”, ističe on, piše Mondo.

Krajem augusta krenula promjena
Kako kaže, krajem augusta krenula je promjena i počele su padavine.

“Temperatura je počela da pada, ali to nije problem. Više to građanima predstavlja problem jer se pitaju šta će obući. U svakom slučaju počele su padavine, tako da već imamo u septembru količinu padavina koja je premašila onu prosječnu mjesečnu količinu. Na ovaj način se nadoknađuje taj period sušnog koji smo imali”, kaže meteorolog.

Todorović je govorio i o vremenskim prilikama koje se očekuju na području Europe rekavši da će vremenski uslovi biti promjenljivi.

“Širom Europe bit će čestih padavina, i tako će se nadoknaditi onaj sušni period. Kad pričamo o temperaturi ona će biti narednih 7-10 dana u okviru nekih prosječnih vrijednosti i iznosit će od nekih 20 do 25 stepeni. Prosječna maksimalna temperatura u septembru je 22 stepena, početkom oktobra 21, na kraju oktobra 15 stepeni”, rekao je on.

Prognoza za zimu
Todorović je govorio i o dugoročnoj vremenskoj prognozi za zimu:

“Prognoze na dugi rok nisu pouzdane. Padavina će sigurno biti bar do kraja decembra, što znači da će pri tim zahlađenjima u novembru i decembru pored kiše biti i snijega. Najvjerovatnije će u toku zime biti tih epizoda dosta hladnog vremena i izuzetno niskih temperatura, moja procjena je da će to biti sedam do 10 dana. Bar će u svakom zimskom mjesecu biti bar jedna epizoda hladnog vremena”, zaključio je Todorović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]