Merkel: Brexit je ‘duboki rez’ za Evropu

– Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije – rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno je naglasila da će Evropa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog evropskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definiranja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona, prenosi Al Jazeera Balkans.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

– Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi – rekla je.

– Evropska unija garantira nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Evrope s preostalih 26 zemalja – naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija u petak će postati prva zemlja koja napušta EU.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prijelaznog razdoblja do 31. decembra, ali i između Londona i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe