25.6 C
Bihać
Petak, 27 Maja, 2022

Memorijalni centar Srebrenica poziva Viškovića da se očituje o svojoj ulozi u genocidu

Memorijalni centar Srebrenica danas je objavio nekoliko dokumenata koji se tiču načina na koji je Vojska Republike Srpske (VRS) realizirala nabavku i mobilizaciju vozila za potrebe prijevoza zarobljenika i strijeljanje.

Iz Memorijalnog centra su naglasili koliko je važno da javnost prepozna da je organizacija transporta zarobljenika od mjesta sakupljanja do mjesta strijeljanja jedna od ključnih logističkih operacija u izvršenju genocida.

– Trinaestog jula je na lokalitetu livade kod sela Sandići VRS sakupila sve zarobljenike i osobe koje su se predale iz kolone muškaraca i dječaka. Oko 1.000 zarobljenika s livade u Sandićima i s drugih lokacija prebačeno je u skladište poljoprivredne zadruge u Kravici, a oko 4.000 je prebačeno u Bratunac na lokalitete osnovne škole i drugih objekata. U ovaj drugi segment spadaju i oni koji se spominju u transkriptima koji su ovih dana došli do javnosti, a predstavljaju svjedočenja i dokumentaciju koja je višestruko potvrđena pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Sudom BiH – navode iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra poručuju da transkripti dokumenata upućuju na to da je Višković bio uključen u operaciju prijevoza 700 ljudi s livade u Sandićima.

Dokumentacija koja ovo potvrđuje nalazi se u konačnom podnesku odbrane Ljubomira Borovčanina, odnosno u presudama Ljubiši Beari i Vujadinu Popoviću.

– Ono što je nedvosmisleno utvrđeno i potvrđeno presudama jeste da su osobe koje su odvezene autobusom iz Sandića, bez izuzetka, vođene na strijeljanje – poručili su.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pozivaju Tužilaštvo BiH da pozove Radovana Viškovića na razgovor, smatrajući da se premijer RS-a mora očitovati o svojoj ulozi u genocidu, a u svjetlu svih dokaza koji upućuju na njegovo učešće.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se