Međunarodne rezerve BiH iznose više od 13 milijardi KM

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da su međunarodne rezerve BiH više od 13 milijardi KM, odnosno skoro sedam milijardi eura, i da građani nemaju razloga za zabrinutost zbog kursa KM.

“Imamo potpunu pokrivenost, kako mi to kažemo, monetarne pasive (gotov novac i depoziti kod Centralne banke BiH) u evrima i još rezervna sredstva iznad toga. Garantujemo u svakom trenutku konvertibilnost KM za evro i obrnuto”, istakao je Softić za današnji “Večernji list” izdanje za BiH.

Softić je dodao da bez obzira na pandemiju, ekonomske krize i kretanja u nekim drugim zemljama Centralna banka garantuje monetarnu stabilnost zemlje.

“Do sada nije bilo potrebe da mijenjamo našu politiku, ali od početka krize više puta smo jasno rekli da je, ako se ukaže potreba, Centralna banka spremna smanjiti stopu obavezne rezerve za banke”, rekao je Softić, navodeći da bi se time povećala likvidnost bankarskog sistema.

Prema njegovim riječima, svi postojeći pokazatelji govore da je likvidnost banaka vrlo visoka.

“Banke drže velike viškove iznad obavezne rezerve, pa, sa naše strane, trenutno nema potrebe za promjenama”, zaključio je guverner Centralne banke BiH.

On smatra da su banke u BiH sposobne i voljne finansijski podržati kvalitetne klijente i njihove projekte, a da na politici, odnosno vladama, leži odgovornost za kreiranje atmosfere u kojoj će se privredne aktivnosti razvijati i jačati.

“Mislim da je najbolji način na koji Centralna banka BiH može doprinijeti da banke pojačaju kreditiranje taj da nastavimo održavati stabilnost kursa i finansijskog sistema, odnosno da sve naše zakonske funkcije obavljamo što efikasnije i profesionalnije”, smatra Softić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe