14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Međunarodne potjernice za trojicom optuženih za zločine u Foči i Bihaću

Iz Državnog suda su pojasnili da je za Cimešom i Ćurčićem potjernica raspisana, te da je izdata naredba za raspisivanjem međunarodne potjernice i za Goranom Mojovićem koji se tereti za zločin protiv čovječnosti u Foči, odnosno rušenje i uništavanje Aladža džamije 1992. godine.

Sva trojica optuženih su, prema informacijama koje se mogu naći na stranici Suda BiH, nedostupna domaćem pravosuđu.

Cimeša, koji je, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, nastanjen u Beogradu, optužnica tereti da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije Republike Srpske (RS) usmjerenom protiv civilnog bošnjačkog stanovništva.

– U svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Bihać sa sjedištem u Ripču, ujedno i kao član Kriznog štaba, odnosno Ratnog predsjedništva opštine, svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem da teritorij etnički očiste od bošnjačkog stanovništva koje je tu živjelo vršenjem njegovog progona na nacionalnoj i vjerskoj osnovi – navodi se u optužnici protiv Cimeša.

U augustu 2019. je bilo zakazano ročište na kojem se Cimeš trebao izjasniti o krivnji, ali se optuženi nije pojavio, dok je Sud tada konstatovao da mu je poziv za ročište uručen.

Ćurčića, koji je nastanjen u Crnoj Gori, optužnica tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u opštini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

– Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe – saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

I Ćurčić se u 2019. trebao izjasniti o krivici, ali su tada iz Suda naveli da se ročište odgađa na neodređeno vrijeme.

Mojović je optužen za zločin protiv čovječnosti u vezi s uništavanjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika u svojstvu načelnika Inžinjerijske jedinice Taktičke grupe Foča VRS. Optužnica ga tereti da je 2. augusta 1992. učestvovao u postavljanju eksploziva i izazivanju eksplozije koja je u potpunosti uništila kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamiju.

– Postavljanje i aktiviranje eksploziva, optuženi je izvršio s još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine – navedeno je u ranijem saopštenju Tužilaštva BiH.

Mojović i njegov branilac se 2019. nisu pojavili na ročištu koje je bilo planirano za izjašnjenje o krivnji, dok je Sud konstatovao da je dostava poziva bila uredna.

Postupajući tužilac je tada zatražio određivanje pritvora prema optuženom i raspisivanje međunarodne potjernice.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe