Mediteranska prehrana proglašena za najbolju dijetu četvrtu godinu zaredom

Četvrtu godinu zaredom, po izboru američke medijske grupacije News&World Report, zlatna medalja za najbolju dijetu dodijeljena je mediteranskom načinu prehrane.

IZVORklix.ba

Svaka vrsta dijete ocjenjivana je na osnovu različitih parametara, a uspjeh na tabeli ovisio je o tome koliko je lako slijediti određeni način prehrane, kolika je vjerovatnoća da će upravo ta dijeta dovesti do dugotrajnog gubitka kilograma, i na kraju, ono najvažnije, koliko je određena dijeta zdrava i sigurna za primjenu, naročito kod osoba s hroničnim oboljenjima.

Pored titule najbolje dijete, mediteranska prehrana dobila je nagrade i u drugim kategorijama kao što je prvo mjesto u kategoriji biljne prehrane, u kategoriji dijeta zdravih za osobe sa srčanim problemima, kao i u kategoriji za najjednostavniju dijetu.

Ovakva visoka priznanja nisu iznenađujuća, jer su brojna istraživanja otkrila da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od dijabetesa, povišenog holesterola, demencije, depresije i raka dojke.

Već duži niz godina brojni nutricionisti i ljekari istakli su kako je mediteranski način prehrane najzdraviji, a razlog za to svakako jeste što je prehrana koja je većinom na biljnoj bazi. Kada je riječ o mastima, u većini slučajeva upotrebljava se samo maslinovo ulje, dok ostala ulja i maslaci skoro nemaju nikakvu vrijednost u ovom načinu ishrane.

Kada je riječ o mesu, u mediteranskoj prehrani ono je zastupljeno manje nego u tradicionalnoj kuhinji, a najveći fokus je na ribi.

Pored mediteranske prehrane, u samom vrhu liste našla se i DASH dijeta te fleksitarna dijeta. Zajednička karakteristika ovih načina prehrane jeste u tome što u fokusu imaju obroke pune voća i povrća, orašastih plodova, žitarica i sjemenki.

S druge strane, najgorim dijetama i ove godine proglašene su Dukan i ketogene dijete.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe