Medijska cenzura: RTVUSK ne želi Šuhretu Fazliću omogućiti učešće na TV debati

Saopštenje PoMAK-a vam prenosimo u cjelosti:

IZVORPoMAK

Prema redoslijedu RTV debata kandidata za gradonačelnika Grada Bihaća na RTV USK planirana je debata 03.11.2020. godine u kojoj je trebao učestvovati i gospodin Šuhret Fazlić, kao kandidat Pokreta za Modernu i Aktivnu Krajinu.

Obzirom na činjenicu da je gospodin Šuhret Fazlić, aktuelni gradonačelnik i kandididat PoMAK-a za gradonačelnika Grada Bihaća pozitivno testiran na korona (COVID 19) virus i da se trenutno nalazi u kućnoj samoizolaciji, obratili smo se RTV USK sa zahtjevom da se zakazani termin održavanja debate prolongira, odnosno da se izvrši zamjena termina sa nekom drugom debatnom emisijom do kraja političke kampanje.

U svom odgovoru od 29.10.2020. godine rukovodstvo RTV USK nas je obavijestilo da ne mogu udovoljiti našem zahtjevu, uz paušalno obrazloženje da se unaprijed određeni termini rasporeda debata ne mogu mijenjati. U svojoj odluci menadžement RTVUSK poziva se na odredbe Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora član 7. stav 5.

Smatramo da je odluka RTV USK neosnovana i politički motivirana, upravo jer član 7. navedenog Pravilnika govori o neposrednom obraćanju, a ovdje je riječ o debatnoj emisiji, čiji je osnovni cilj predstavljanje kandidata i njihovih kompetencija, a što je jedan od ključnih elemenata u izbornom procesu.

Učešće svih kandidata za gradonačelnike u debati ključno je i za građane koji očekuju da čuju stavove, ideje i mišljenja svih kandidata na određene teme, a na temelju čega bi mogli formirati svoju odluku kome dati povjerenje na predstojećim lokalnim izborima. Smatramo da ovakvim postupkom RTVUSK uskraćuje i prava birača. Nadalje ova odluka protivna je i izbornom procesu i pravima kandidata da se na jednak način predstave i iznesu svoje vizije, ideje i mišljenja.

Napominjemo da Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora datira iz vremena prije pandemije izazvane korona (COVID 19) virusom, pa je pri donošenju odluke trebalo imati u vidu i posebne uslove u kojima se odvija izborni proces ove godine, zbog čega je rukovodstvo RTV USK trebalo iznaći mogućnost da gospodin Fazlić uzme učešća u RTV debati.

Zbog svega navedenog smatramo da je odluka menadžementa RTV USK politički motivirana, te da iza takve odluke stoje isti politički centri moći koji stoje i iza institucija koje su mu izdale četrnaestodnevno rješenje o izolaciji, a koji po svaku cijenu žele spriječiti Šuhreta Fazlića da govori ravnopravno sa ostalim protukandidatima.

Nameće se pitanje u kojoj mjeri će biti uopšte zadovoljen smisao debatnih emisja ukoliko se jedan od ključnih učesnika debate na ovakav način eliminira? Odgovor je jasan, a cilj samo jedan, eliminisati najboljeg kandidata i onemogućiti mu da javno govori!

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe