Vrata rerne mogu izgledati kao noćna mora za čišćenje, ali uz korištenje sode bikarbone tvrdokorna masnoća se jednostavno topi, a dovoljno je pola sata.
Soda bikarbona je prirodni hemijski spoj koji je odličan za pečenje, ali je i efikasno sredstvo za čišćenje. Sve što vam je potrebno za čišćenje rerne je upravo soda bikarbona, spužva i suha krpa.
Soda bikarbona je prirodni abraziv, tako da nježno uklanja mrlje, masnoću i prljavštinu koja se nakupila na vratima rerne, a također upija mrlje.
Dakle, kako proces funkcioniše? Počnite tako što ćete obilno posipati sodu bikarbonu po cijeloj rerni. Ključna riječ: obilno. Kada na vratima rerne imate obilnu količinu sode bikarbone, navlažite spužvu i počnite pomicati sodu bikarbonu po staklu dok ne dobijete gustu pastu. Soda bikarbona se obično skuplja u grudvicama, pa se potrudite da je ravnomjerno razmažete po staklenim vratima.
Cilj je prekriti cijela staklena vrata rerne pastom od sode bikarbone. Ako ustanovite da nemate dovoljno paste, jednostavno dodajte još sode bikarbone i vode. Ako je pasta gusta i grudvičasta, dodajte još vode; ako je rijetka i tekuća, dodajte još sode bikarbone.
Nakon što pasta od sode bikarbone prekrije staklena vrata rerne, ostavite je da odstoji 30 minuta. Kada vrijeme istekne, ponovo uzmite spužvu. Navlažite je i počnite ribati.
Nakon toga, uzmite suhu krpu i obrišite sve ostatke. Iako je postupak vrlo učinkovit, mogu ostati sitni komadići masnoće. Ako ih želite ukloniti, preporučuje se da ponovite postupak, ali ostavite smjesu sode bikarbone na vratima rerne preko noći.