Marjanović: Evo zašto je došlo do naglog povećanja broja zaraženih u BiH

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa u razgovoru za „Avaz“ navodi da se trenutno dešaava ono što su epidemiolozi najavljivali proteklih nekoliko mjeseci

IZVORavaz.ba

Sa dolaskom hladnijih dana povećao se i broj zaraženih, nadležni pretpostavljaju da su razlog za to privatna okupljanja, te su zbog pogoršane situacije maske postale obavezne na otvorenom kako u RS- u, tako i u glavnom gradu BiH.

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa u razgovoru za „Avaz“ navodi da se trenutno dešaava ono što su epidemiolozi najavljivali proteklih nekoliko mjeseci.

Broj novozaraženih u konstantnom rastu
– Hladnije vrijeme je uvjetovalo da se intenziviraju okupljanja u zatvorenim prostorijama, te se na taj način stvaraju uvjeti za intenzivnije širenje virusa unutar stanovništva, kako u BiH, tako u cijelom regionu ali i šire. S druge strane očekivano opuštanje uvjetovano zasićenošću restriktivnim mjerama, te pojedini događaji poput zajedničkog praćenja TV fudbalskih utakmica i predizbornih skupova, koji se opet odvijaju u zatvorenim prostorima, pojačano prisustvo građana u sredstvima javnog prevoza očekivano za hladnije dane, ali i intenziviranje rada pojedinih institucija i škola, sve je to moglo dovesti do povećanog broja zaraženih – kaže Marjanović.

Učestala upozorenja
No kako dnevni broj novozaraženih neprestano raste, predstavnici zdravstvenih vlasti učestalo upozoravaju da će se morati posegnuti i za dodatnim ograničenjima kako bi se zaustavilo naglo širenje zaraze.

– Ne postoji zlatna mjera koja može riješiti sve probleme. Stoga niti jednu mjeru ne treba posebno izdvajati i fokusirati se isključivo samo na nju. Mjere se donose u setu i za svaku od njih se očekuje neki pozitivni učinak koji bi u krajnjem skupu mjera trebao da rezultira što efikasnijim suzbijanjem širenja virusa. Maska na otvorenom, kao jedna rutinska mjera, u pojedinim situacijama ima svoju biološku (redovi na tramvajskim stajalištima, pred bankama, zbivanja na otvorenom…) i psihološku (podsjećanje na primjenu ostale mjere, pokazivanje odgovornog djelovanja…) logiku. No prilikom donošenja takvih mjera bitno je upravo to ljudima i pojasniti, i to jasno i precizno – jer su ljudi jako umorni od proteklih 10 mjeseci ove 2020 godine i sasvim je logično da su postali i osjetljiviji na svako “novonormalno” što je daleko od normalnog koje svi priželjkujemo- navodi Marjanović.

Poštivanje mjera
Dodaje da su u periodu koji slijedi potrebni pozitivni promjeri i odgovorno ponašanjem kojim se može postići mnogo.
– Hajde da više ne dižemo tenzije,mislim da su svi svjesni svega onoga negativnoga što ovaj virus i njegovo nekontrolirano širenje može donijeti i fizičkom i psihičkom zdravlju ljudi, ali i ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Vjerujem da je svako od nas imao prilike da u najbližem okruženju, iz prve ruke sve to vidi. Hajde da kažemo da postoje pozitivni primjeri iz Australije koji su doveli do toga da poštivanje propisanih mjera može značajno da smanji i broj oboljelih od gripe. Hajde da dajemo primjere pojedinih kompanija koji odgovornim djelovanjem autoriteta u tim kompanijama i u ovim teškom vremenima, uz poštivanje uspješnih mjera uspješno rade, pa čak ako se i njihov posao bazira na svakodnevnom kontaktu sa drugim ljudima. Hajde da zaključimo da odgovornim ponašanjem svih, a posebno onih koji su na pozicijama da moraju donositi teške i nepopularene odluke, možemo pregurati još ovih par mjeseci potrebnih naučnicima da kreiraju tako čekane vakcine i terapije. Uistinu je ovo vrijeme za glas razuma koji treba da kaže da će uz ovih par jednostavnih pravila, povremenih pojačavanja i ublažavanja mjera, vrlo brzo doći i period u kojem ćemo se sa ovim virusom rutinski nositi, kao i sa svakim drugim virusom iz okoline- pojašnjava profesor Marjanović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe