Malčanski berberin uhapšen prije godinu, danas mu je presuda

IZVORavaz.ba

Tačno godinu nakon što je uhapšen na groblju u selu Malča, Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčanski berberin, danas će biti izrečena presuda.

Jovanović, koji je uhapšen 5. januara 2020. godine nakon 17-dnevne akcije u kojoj je učestvovalo oko 800 policajaca, pripadnika snaga sigurnosti i dobrovoljaca, mogao bi da dobije doživotnu robiju.

Na prevaru uvukao devojčicu u automobil
Jovanović je djevojčicu, koja je tada imala 12 godina, oteo 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu u 7:25 sati.

Na prevaru je naveo dijete da uđe u njegova kola “Fiat punto”, koja je prethodne večeri ukrao u Malči.

On je djevojčici rekao da je novi električar koji radi u njenoj školi i zamolio je da mu pokaže put. Djevojčica je ušla u auto, i počela je višednevna drama.

Višednevna drama

Kada je vidjela da ne idu u pravcu škole, djevojčica se zapitala kuda su pošli, a Jovanović je pokušao lažima da iskontrolira situaciju – rekao je da je njen otac ukrao dijamant jednoj ženi iz Niške Banje i da je zbog toga oteta, te da će je navodno pustiti kada dijamant bude vraćen.

Kako bi zaplašio dijete, rekao joj je i da će joj ubiti roditelje ako ne bude slušala. Javnost u tom trenutku još uvijek nije znala ko stoji iza otmice djevojčice…

Tri dana strepnje, pa jezivo otkriće
Jovanović je, naime, poslije posljednjeg izlaska iz zatvora u martu 2019. godine, nekoliko mjeseci bio u Malči, a onda je misteriozno nestao, piše Blic.

Njegovi roditelji su prijavili nestanak policiji, ali budući da nije počinio nikakvo krivično delo, potraživao se kao nestala osoba. No, vrijeme kada je iščeznuo iz sela, Jovanović će iskoristiti da temeljno isplanira otmicu djeteta, i pripremi se za sakrivanje.

O sudbini nestale djevojčice, tri dana se samo nagađalo, a onda je u šumi, nedaleko od groblja u Malči pronađen ukradeni “punto”.

Analiza bioloških tragova iz ukradenog automobila užasnula je sve – u vozilu su pronađeni tragovi osuđivanog silovatelja djece Jovanovića i nestale djevojčice.

Pronađen je i ranac djevojčice, a nedaleko odatle i improvizirana zemunica koju je Jovanović pripremio ranije, a u kojoj su prve večeri prenoćili.

Počinje masovna potjera
Pripadnici policije i žandarmerije pretražuju cijeli reon, petog dana zatražena je i pomoć građana – saopćeno je da se traga za Jovanovićem i objavljena je njegova fotografija.

Jedan Svrljižanin javio je policiji da je vidio čovjeka i djevojčicu koji odgovaraju opisu, kako idu prugom od Niševca prema Knježavcu.

Sve policijske snage usmjerene su u taj region. Otkrivene su kuće iz kojih je uzimana hrana, a u selu Orešac otkriveno je i u kojoj je kući ošišao djevojčicu.

Helikopteri, dronovi, psi tragači…
Sve više policajaca učestvuje u potjeri u kojoj se koriste helikopteri, dronovi, termovizijske kamere i psi tragači.

Osim pripadnika MUP-a koje je pojačala i granična policija, priključuju se i vojska, lovci i građani.

Pretražuje se kuća po kuća, pedalj po pedalj terena, ali od nestale djevojčice ni traga ni glasa sve do 29. decembra kada je Nišlija Emil Živić, svratio sa sinom da obiđe kuću u selu Pasjača.

Vidjevši otvorena vrata u suterenu, krenuo je da uđe u kuću iz koje je u tom trenutku iskočio Jovanović i počeo da bježi.

U kući je potom pronađena oteta djevojčica, živa ali istraumirana sa modricama i ogrebotinama po tijelu. Jovanović ponovo uspijeva da umanke policijskoj potjeri.
Hapšenje poslije 17 dana traganja
Policija intenzivno obilazi i pretražuje sela u okolini sve do 5. januara i poziva jednog mještanina Malče, koji je rekao da se oko 12 sati sreo “oči u oči” sa Jovanovićem koji je prenoćio u njegovom seniku.

Taj podatak preusmjerio je cijelu potjeru na ovo mjesto kod Niša.

Vješto napravljenom obruču, ovoga puta Malčanski berberin nije uspio da umakne, uhapšen je na groblju u ovom selu u 14:20 sati. Bio je vidno iscrpljen, prljav i zarastao u višednevnu bradu.

– Zovem se Ninoslav Jovanović, došao sam na babin grob, izgovorio je Malčanski berberin, nakon što ga je uhapsila policijska patrola kojom je komandovao Slađan Radosavljević, policajac iz Ražnja, pripadnik interventne jedinice Policijske uprave u Nišu.

Uhapšen je na groblju

Istraga protiv Jovanovića pokrenuta je zbog krivičnih djela otmice i silovanja djeteta za šta je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Suđenje Jovanoviću odvijalo se iza zatvorenih vrata zbog zaštite interesa oštećene djevojčice. Iz istog razloga zvanično nije saopćena ni kvalifikacija krivičnog djela.

Pola života proveo u zatvoru

Inače, Jovanović je pola života proveo u zatvoru zbog različitih krivičnih djela. Čak 22 godine proveo je iza rešetaka zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i krađa i prevara.

Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu djevojku i djevojčicu staru 14 godina. Pošto se 2005. godine našao na uvjetnoj slobodi, nakon od 9,5 godina robije ponovio je krivična djela – jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama.

U potjeri za njim, i tada su korišteni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora izašao početkom januara 2018. godine, poslije izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi.

U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao i proganjao žene i maloljetnice putem društvenih mreža.

U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet mjeseci zatvora zbog spolnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva djela proganjanja oslobođen optužbi. Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi.

Na jednom suđenja Jovanović je priznao da ga šišanje djevojčica seksualno uzbuđuje. Psihijatrijskim vještačenjem je bilo utvrđeno da nije duševno oboljeo, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti.

Ocjena neuropsihijatra vještaka na suđenju 2006.godine bila je nedvosmislena: postoji velika vjerovatnoća da će djelo ponoviti čim se bude našao na slobodi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe