5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Magneziji može pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja

Magneziji je izuzetno važan za pravilan rad organizma. Postoje mnogobrojni preparati koji sadrže magneziji, ali prvenstveno ga je važno uključiti u svakodnevnu ishranu.

Magnezij spada u skupinu najvažnijih minerala i životno je važan sastojak tjelesnih stanica. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima uključenih u stvaranje energije u tijelu, a posebno se vrednuje njegov utjecaj na rad srca, kontrakciju mišića i zdravlje živčanog sistema. Magnezij također sudjeluje u mineralizaciji kostiju te je neophodan za zdravlje i vitalnost organizma.

Smanjuje rizik od dijabetesa tip2
Ako ste u rizičnoj skupini, ovo je možda najvažnije djelovanje magnezija za vas. Studija iz 2016. godine je pokazala kako osobe koje redovito unos magnezij imaju čak 17 posto manje šanse da će se kod njih razviti ova bolest. Druga je studija pokazala kako osobe koje imaju dijabetes tip2 i uzimale su dodatke prehrani u obliku magnezija 3 mjeseca, puno lakše kontrolirale razinu šećera u krvi.

Gradi jake kosti
“Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij. Kalcij je bitan, ali nije bitniji od magnezija, osim u slučajevima djece i mladih koji konzumiraju malo kalcija”, tvrdi Steve Abrams, profesor pedijatrije Medicinskog fakulteta Baylor iz Houstona, voditelj jedne od studija koja je pokazala koliko je ovaj nutrijent bitan za zdrave i čvrste kosti.

Snižava krvni pritisak
Nakon pregleda 34 studija u kojima je sudjelovalo 2000 ljudi s povišenim pritiskom, znanstvenici su otkrili kako je konzumacija ovog minerala utjecala na snižavanje pritiska kod svih ispitanika. Ali ako do danas nemate visok pritisak, istraživanja govore da magnezij ne treba koristiti kao preventivnu mjeru jer ne djeluje.

Zautavlja migrene
Od velikog broja mogućih uzroka, brojne studije su pokazale da osobe s čestim migrenama imaju niže serumske koncentracije magnezija. Rezultati studije iz 2016. godine pokazuju kako se kod osoba koje su intravenozno dobivale magnezij smanjila učestalost glavobolja i njihovi simptomi.

Pomaže radu crijeva
“Magnezij je vrlo dobar čistač crijeva. Kako ga probavljamo, on privlači tekućinu u crijeva, što znači da se trbušni mišići opuštaju, a crijeva mogu lakše biti ispražnjena. On se može uzimati lokalno kao vrlo učinkoviti laksativ, a daleko je manje štetan od bilo čega što se može nabaviti preko recepta”, objasnio je gastroenterolog Kraljevske bolnice iz Salforda Jon Shaffer.

Smiruje osjećaj stresa i poboljšava opće raspoloženje
Može pomoći kod tjeskobe, depresije, osjećaja nesigurnosti, razdražljivosti i nemira i to pokazuju brojne studije, a prema nekim podacima može utjecati i na emocije koje prate PMS.

Izvori magnezija
I prije nego primijetite da vam ovog minerala nedostaje, pobrinite se da ga unosite u organizam u dovoljnim količinama. Pronaći ga možete u ovim namirnicama:

Orašasti plodovi
Sjemenke bundeve
Banane
Tofu
Zobena kaša
Grašak
Kakao
Grah
Brokula
Kikiriki

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe