Madrid se suočava s najobilnijim snježnim padavinama zadnjiih decenija

IZVORavaz.ba

Španska prijestonica Madrid i veći dio susjedne regije Kastilja-La Manča u stanju je povišene pripravnosti u petak zbog, kako meteorolozi najavljuju, najobilnijih sniježnih padavina u decenijama koje donosi oluja Filomena.

Takva dešavanja rijetkost su u regiji i mogla bi dovesti do prekida u svakodnevnom životu i mobilnosti u vrijeme kada se ljudi vraćaju domovima nakon božićnih i novogodišnjih praznika. Ove je godine, ipak, manje saobraćaja nego obično zbog restrikcija uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Nakon što je obilni snijeg počeo padati, vlasti su saopćile da će veliki parkovi u Madridu, uključujući i slavni Retiro u blizini muzeja Prado, biti zatvoreni od petka popodne kao mjera predostrožnosti.

S 20 centimetara snijega prognozoranih u narednih 24 sata i temeraturama za koje se očekuje da će se kretati oko nula stepeni Celzijusa tokom većeg dijela dana, južno od regije Madrida, uključujući i prijestonicu, regija je u stanju najviše pripravnosti, prvi put otkako je sistem uzbunjivanja stvoren u 2007.

Ruben del Kampo (Campo), portparol državnog meteorološkog zavoda, izjavio je da se Madrid vjerovatno suočava s najobilnijim snijegom u 21. stoljeću.

Oluja Filomena kreće se kroz Španiju nakon što je zahvatila Kanarske otoke sa snažnim vjetrovima i kišom.

Na Velikim Kanarima, trajekt s 59 putnika i 17 članova posade u četvrtak navečer je usidren nakon što su snažni vjetrovi zahvatili luku Agaete u koju je ulazio.

U petak je obalna straža usidrila trajekt u luci, s neozlijeđenim putnicima i posadom koji su još ostali u plovilu, prenosi Reuters.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe