17.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 16 Maja, 2022

Mađarska zatvorila većinu granica s Hrvatskom, stranci ne smiju ući u zemlju

Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve), a Mađari koji se vraćaju iz inozemstva morat će u samoizolaciju.

Mađari će moći izaći iz 14-dnevne samoizolacije samo ako budu imali dva negativna testa na covid-19, rekao je Gergely Gulyas.

Ima izuzetaka

Izuzeci od zabrane ulaska odnose se na prolaz vojnih konvoja, humanitarnih djelatnika te na poslovna i diplomatska putovanja, itd…

Mađarska Vlada usvojila je nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Od 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku, podsjetili su iz Koprivničko-križevačke policijske uprave poručujući da je granični prijelaz Gola kojim obično ljudi s tog područja idu u Mađarsku zatvoren.

Dodaju kako će osobe pod sljedećim kategorijama biti izuzete od spomenutih ograničenja: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska je u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvela mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine.

Ima iznimki

Mađarska je ipak odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije.

Nakon razgovora s češkim premijerom Andrejem Babišem u ponedjeljak, mađarski premijer Viktor Orban pristao je dopustiti češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ta je iznimka zatim proširena na Poljsku i Slovačku, navodi ministarstvo, koji zajedno s Česima prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na covid-19 koji nije stariji od pet dana.

Budimpešta kaže da to predstavlja dostatno sigurnosno jamstvo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus.

Izvor: cazina.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se