Lokalna zajednica pokušava nadomjestiti ulogu države: Gradonačelnik Fazlić razgovarao sa poslanicima u EU parlamentu

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić razgovarao je jučer putem video konferencije sa nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu o aktuelnoj migrantskoj krizi u Bihaću.

U razgovoru sa europarlamentarcima koji su dio većine u Evropskom parlamentu gradonačelnik Fazlić informisao je o aktivnostima vezanim za migrantsku krizu, te pritiskom koji je prisutan od predstavnika međunarodne zajednice na Grad Bihać i kantonalne vlasti po pitanju novih smještajnih kapaciteta za migrante.

“Upoznao sam parlamentarce koji su i bili u Bihaću proteklih nekoliko godina o sadašnjem stanju i trećom zimom koju dočekujemo sa konstantnim pritiskom migranata na naš grad. Ono što sam i kolegama iz EU parlamenta ponovio jeste naš stav da BIRA više ne može biti kamp za prihvat migranata i da je jedina lokacija koja je za grad prihvatljiva Lipa ili neki drugi kamp u BiH. Želio sam da informišem parlamentarce o pritiscima međunarodnih predstavnika da se otvori BIRA i ponovio da je to za građane Bihaća i vlasti neprihvatljiva solucija” – istakao je gradonačelnik Fazlić.

On je istakao da građani Bihaća pune tri godine i pored svih problema imaju razumijevanja za probleme migranata i njihove sudbine, ali da isto tako žele da svoja prava i sigurnost budu zaštićeni i da problem rješavaju institucije koje su za to i nadležne, a ne lokalna zajednica.

Gradonačelnik Fazlić razgovarao je sa europarlamentarcima iz Austrije, Švedske, Španije, Slovenije, Italije, Njemačke i Holandije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe