Lockdown sedmično Austriju “košta” 1,7 milijardi eura

IZVORavaz.ba

Predsjednik austrijske Privredne komore Harald Mahrer je ukazao da lockdown ili zaključavanje ovu državu sedmičnu košta 1,7 milijardi eura.
Zalaže se za postepeno i ubrzano otvaranje biznisa koji trpe zbog zaključavanja. U Austriji su biznisi zatvoreni već skoro tri mjeseca zbog pandemije koronavirusa.

Mahrer je upozorio da ako se biznisi ne otvore do 8. februara, gubici će biti u milijardama eura.

“Zaključavanje svake sedmice košta 1,1 milijardu eura, a ako se tome još pridodaju dodatni efekti onda taj iznos raste i do 1,7 milijardi eura”, naglasio je.

U intervjuu za austrijski portal Heute je izjavio da bi nastavak zaključavanja značio, kako je rekao, uništavanje radnih mjesta do Uskrsa.

Mahrer smatra da bi ponovno otvaranje biznisa u ovom trenutku bilo sigurno i da su s tim saglasni socijalni partneri. On je podsjetio da postoje protokoli kako se ponašati u pandemiji, da se moraju nositi FFP2 maske, da se testira i vakciniše.

Podržava prijedlog da po ponovnom otvaranju bude ograničen broj ljudi koji se mogu nalaziti u trgovini i drugim prostorima u kojima se pružaju usluge.

Privredna komora Austrije je provela anketu među građanima koja je pokazala da 72 posto ispitanika podržava da se biznisi otvore do 8. februara. S druge strane, navedeno je da njih 14 posto bilo mišljenja da trebaju ostati zatvoreni.

Poslodavci pozivaju vlast da im se rad omogući što prije i upozoravaju na krajnje negativne posljedice ako se to ne desi, prenosi austrijski dnevni list Kurier.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe