15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Ljubić: Treći entitet ne krši načela Dejtonskog mirovnog sporazuma

Ljubić je utvrdio kako su "prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić kazao je kako je “treći entitet u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

On je za Nacional govorio o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini izazvanoj neuspjehom pregovora o promjenama Izbornog zakona kao i o predstojećim izborima, koji su raspisani za 2. oktobar.

Ljubić je objasnio i značenje pisma koje je predsjednik HNS-a Dragan Čović 4. maja poslao predstavnicima međunarodne zajednice, najavivši da će HNS “pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine”, ako se ne postigne dogovor o paritetu vlasti u Federaciji BiH.

Između ostalog, Ljubić je utvrdio kako su “prava konstitutivnih naroda izvornija i važnija od prava entiteta. Entiteti su posljedica ili izraz prava svakog od triju konstitutivnih naroda na određeni oblik i stupanj institucionalne i teritorijalne autonomije”.

– Tako je izvornim Dejtonom Republika Srpska bila izraz konstitutivnih prava Srba, a Federacija BiH konstitutivnih prava Bošnjaka i Hrvata. Sukladno spomenutoj odluci Ustavnog suda, legitimno je da BiH ima dva, tri ili pet entiteta, kao što je legitimno i da ne bude ni jedan, ako se legitimni politički predstavnici tri konstitutivna naroda s time slože.

Dakle, “treći entitet” je sasvim u duhu Dejtona, on ne predstavlja kršenje temeljnog načela Ustava BiH i sporazuma u Dejtonu. U normalnim okolnostima za njegovu uspostavu potrebna je suglasnost političkih predstavnika tri konstitutivna naroda – izjavio je Ljubić za Nacional.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se