9.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Ljepotica sa zastavicom: Kanita Baraković mami uzdahe na terenu i izvan njega

IZVORavaz.ba

Nogometna sutkinja Kanita Baraković iz Miričine kod Gračanice ima 18 godina i trenutno pravdu dijeli na utakmicama Prve ženske lige FBiH te Druge kantonalne lige i omladinske lige. Nogomet je oduvijek pratila, a sudijsku karijeru započela je sa 16 godina.

– Prvu utakmicu sam sudila 15. aprila 2018. godine. Prateći mečeve Lokomotive iz Miričine s tatom, koji je bio predsjednik kluba, sve sam se više počela zanimati za suđenje. Najviše mi je pomogao rođak Amar, koji je, isto, sudija i on me je dosta savjetovao – kaže Kanita Baraković, učenica četvrtog razreda Srednje medicinske škole u Tuzli.

Naglašava da je suđenje zahtjevan posao.

– U svakom trenutku mora se biti prisutan na utakmici, pratiti svakog igrača, kao i kolege sudije. Odluke se moraju brzo donositi i mora se razmišljati. Također, mora se voditi računa i o kretanju te o tehnikama signalizacije zastavicom – riječi su mlade sutkinje.

View this post on Instagram

#travellover🌎

A post shared by KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b) on


Svojim zanosnim izgledom privlači pažnju mnogih muškaraca kako na terenu, tako i izvan njega.

– Takvi komentari su nešto što je bilo očekivano i što sam morala prihvatiti. Bude tu i zanimljivih komentara koji mi izmame osmijeh. Izbjegavam romantiku na terenu, jer želim ostati maksimalno profesionalna. Izvan terena sam opuštena, druželjubiva i veoma emocionalna osoba, što na terenu ne smijem pokazivati – kaže ova zgodna djevojka.

Ova mlada djevojka ima brojne planove za budućnost.

– Prije svega, želim upisati Medicinski fakultet. Što se tiče suđenja, maštam o nekim velikim utakmicama, euforiji i punim stadionima. Nadam se da ću ići stopama njemačke sutkinje Bibijane Štajnhaus (Bibiana Steinhaus), koja mi je najveći uzor. Pored svega ovoga, bavim se i pjevanjem pa se želim okušati i u tim vodama – zaključuje svestrana Kanita Baraković.

View this post on Instagram

😇

A post shared by KANITA BARAKOVIĆ (@kaniiita_b) on

Govorila je i o tome kako se na našim terenima prihvata činjenica ženskog autoriteta.

– Zavisi kako se postavite prema igračima i ostalim osobama na terenu. Ako vide da mogu manipulirati tobom, to će i uraditi. Najbitnije je držati se svog stava i odluke i ne podlijegati pritisku, onda će i oni sami prihvatiti autoritet žene sudije na terenu – govori naša sagovornica.

Otkrila je kako se nosi sa pritiskom igrača i igračica.

– U početku je bilo poprilično teško, ali sam s vremenom postala imuna. Ne dozvoljavam igračima razgovor i raspravu, a svaki ružan komentar kažnjavam kartonima. Bilo je i neugodnih scena koje se trudim istog trena zaboraviti, jer jedino na taj način mogu ostati privržena nogometu i ovom pozivu – riječi su talentirane sutkinje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe