28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Ljekari UKC Tuzla uradili tri operacije srca kod budnih pacijenata

Ljekari Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla u saradnji sa kolegama iz American hospital Tirana uradili su, u tri dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, tri operativna zahvata na srcu u epiduralnoj anesteziji. Tim ljekara iz Tirane činili su dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri, specijalisti anesteziologije i reanimatologije.

Kako je Feni izjavio načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla doc. dr. Mustafa Tabaković, specifičnosti vezane za sam hirurški postupak su u tome što se radi o visokorizičnim pacijentima tako da su oni za vrijeme operacije bili budni, svjesni svih dešavanja tokom operacije.

Po riječima specijaliste anesteziologije i reanimatologije dr. Adnana Behrema epiduralna anestezija, kao izolovana tehnika anestezije u kardioanesteziji, koristi se rijetko.

– Za tu tehniku regionalne anestezije odlučili smo se zbog teškog oblika restriktivno-opstruktivnog poremećaja plućne funkcije, uslijed prethodnih plućnih oboljenja – kazao je.

Cilj im je, kako je kazao, bio izbjeći mehaničku ventilaciju, zbog visokog rizika od postoperativnih respiratornih komplikcija te su pacijenti tokom operacije disali spontano, a uz to su bili svjesni i kontaktibilni.

– Ta tehnika anestezije prvi put je primijenjena u BiH, kad govorimo o kardiohirurškim procedurama. U skladu s potrebama, u budućnosti ćemo raditi te zahvate – kazao je Feni dr. Behrem. Ističe da su pacijenti stabilni, urednog postoperativnog toka, osjećaju se dobro.

Prednost te metode je i kraći boravak u jedinici intenzivne njege, u postoperativnom periodu. Pacijenti se rješavaju perioperativne boli, smanjene su ukupne komplikacije.

Gosti iz Tirane dr. Gentian Huti i dr. Amerildo Hidri održali su i predavanja o temi epiduralne anestezije u kardiohirurgiji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se