Ljekar: Djeci prijeti treći virus – pored korone i gripe

Kako se bliži povratak u školu, tako se sve češće pominju respiratorne infekcije koje su, za razliku od korona virusa, već godinama sa nama. Zato se mnogi roditelji pitaju treba li da svoje mališane vakcinišu protiv gripa kako bi ih donekle zaštitili jer se očekuje preklapanje epidemije gripa i korone. Pedijatar Slavko Dušanov za portal Nova.rs priča čime se treba voditi.

Pravilnik o obaveznoj imunizaciji stanovništva kaže da je vakcina protiv gripe obavezna, odnosno da treba da je prime djeca starija od šest mjeseci koja imaju hronična oboljenja pluća, hronične poremećaje kardiovaskularnog sistema, šećernu bolest, gojaznost, bubrežnu disfunkciju, hemoglobinopatiju, hronične neurološke poremećaje, maligna oboljenja, djeca sa presađenim tkivom i organima, kao i djeca smještena u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

I tu su stvari jasne.

A šta je sa mališanima koji nemaju zdravstvenih tegoba? Treba li oni da prime vakcinu protiv gripe u ovo doba pandemije korone? Da li će tako biti bezbijednija?

“Niko ne može da da pravi odgovor jer se prvi put srećemo sa ovakvom situacijom. Dosad je bilo da sem tih rizičnih grupa djeca nisu vakcinisana”, priča doktor Dušanov u razgovoru za Novu.rs.

On izdvaja dosadašnja iskustva sa vakcinom protiv gripe, na osnovu čega se ponešto da naslutiti.

“Do sada ova rizična djeca nisu imala nikakve posljedice nakon što su primala vakcinu protiv gripe, tako da nema razloga da i djeca koja nisu rizična ne prime tu vakcinu. Ipak, to je sve na dobrovoljnoj bazi. Na roditeljima je da odluče da li će dijete da vakcinišu ili ne.”

Do te odluke imaju nešto više od mjesec dana jer se vakcinacija, da bi imala efekta, vrši nekoliko mjeseci prije očekivane epidemije gripa. Za sada je najavljeno da će to u Srbiji biti od 1. oktobra.

 Treća prijetnja

Pedijatar Slavko Dušanov ističe da virus gripe očekivano dolazi krajem janura, početkom februara, ali da je i dalje nepoznanica kakav će odnos biti između njega i korone i kako će se do tada korona ponašati.

Pritom, pored ove dvije zaraze, tu je i treći problem.

“U epidemiji gripe kod male djece do druge godine javlja se još jedan virus – respiratorni sinicijalni virus. Tada djeca dobiju strašan bronhitis, kašlju, guše se i mi im bukvalno ništa ne možemo jer vakcine za to nema. Također, mi smo primijetili da, kad je neke godine epidemija gripe blaža, pa od njega oboli manje djece, onda ih više oboli od sinicijalnog virusa.”

Doktor napominje da je to samo zapažanje ljekara i da se odnosi među virusima ne mogu lako dešifrovati. Zato se i ne može sa sigurnošću znati kako će se i da li će se ukrstiti korona i gripa, ali i ovaj treći virus kao dodatni problem.

Ipak, doktor je optimista.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju, posebno na to što djeca imaju blaže simptome ako obole od COVID-19, ne smatram da svako dijete po svaku cijenu treba da se vakciniše protiv gripe. Ali neće biti ni neke štete ako dijete primi vakcinu – tako će biti zaštićeno makar od jedne respiratorne infekcije”, zaključuje on.

Izvor: avaz.ba

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe