Lijekove nije preporučljivo uzimati uz ove namirnice

IZVORavaz.ba

Pojedine lijekove nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat. Ovo se naročito odnosi na kalcijum iz mlijeka, koji se lako vezuje za određene medikamente u organima za varenje, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju. U takvim okolnostima krvotok nije u stanju da ih apsorbira, upozoravaju ljekari njemačkog nacionalnog udruženja.

Ako žele da konzumiraju mlijeko, to mogu da učine tek poslije dva sata od momenta uzimanja lijekova. Lošu interakciju stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića. Sladić sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, pa propisani lijekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Sladić oslobađa i kalijum, što može da dovede do slabljenja mišićne mase.

Također, ne mogu baš svi da konzumiraju grejpfrut. Ovu voćku treba da izbjegavaju osobe koje uzimaju lijekove za reguliranje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema, kao i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]