19.8 C
Bihać
Četvrtak, 28 Septembra, 2023

Legendarni Žan Marolt napustio nas je prije 13 godina: Talent koji nikada neće biti zaboravljen

Legendarni bh. glumac Žan Marolt preminuo je 2009. godine nakon borbe s kancerom, a publika nije dozvolila da padne u zaborav.

Marolt je rođen 1964. godine u Sarajevu. Bio je član ansambla Kamernog teatra 55. Neke od predstava u kojima je glumio su: “Buba u uhu”, “Umri muški”, “Kidaj od svoje žene”, “Ujak Vanja” itd.

Do svoje smrti glumio je u više od 30 predstava, a bio je aktivan i na scenama Sarajevskog ratnog teatra i Narodnog pozorišta, a značajan je i njegov doprinos razvoju dječijeg programa na bh. televizijama.

Prvu televizijsku ulogu imao je 1988. u filmu “Inat” Faruka Sokolovića. Također je glumio u sljedećim ostvarenjima: “Tunel”, “Mliječni put”, “Lov u Bosni”, “Elvis”, “Dobro uštimani mrtvaci” itd. Mlađa publika ga naročito pamti po serijama “Viza za budućnost” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Vijest o njegovoj preranoj smrti šokirala je sve. Bosna i Hercegovina ostala je bez jednog od najvećih umjetnika.

“Ova ti nije smiješna, Žane, ali je do suza”, pisali je u jednoj od brojnih oproštajnih poruka koje je kroz suze čitao glumac Boris Ler na komemoraciji.

“Nikad nisi uradio bilo šta da bi dobio žuti karton, uvijek si igrao pošteno. Sudija je odsvirao kraj, moj dragi Žan”, kazao je tada scenarista Zlatko Topčić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe