Legalizacija medicinskog kanabisa još na čekanju u BiH: Vlasti se ponovo vrte u krug

Liječenje kanabisom u Bosni i Hercegovini i dalje se smatra krivičnim djelom, a put do legalizacije ove supstance u našoj zemlji najviše koče procedure vlasti. U međuvremenu UN je donio jasnu odluku kojom kanabis više ne klasificira kao “opasnu drogu”.

Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvena organizacija, koja je uvrstila kanabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u našoj zemlji još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. U međuvremenu, pandemija je “poslužila” kao opravdanje za višemjesečnu, ali i višegodišnju usporenost.

Naime, Vijeće ministara BiH je na sjednici u septembru prošle godine donijelo odluku o imenovanju članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Međutim, ova Komisija još nikad nije održala nijednu sjednicu.

“Na prvoj konstitutivnoj sjednici moraju prisustvovati svi imenovani članovi Komisije. Međutim, okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19, kao i to da je usljed održanih izbora došlo do izmjene šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Brčko Distriktu BiH, dovelo je do toga da se prva konstitutivna sjednica još uvijek nije održala. Trenutno se čeka imenovanje člana Komisije iz Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH. Nakon zaprimanja imenovanja slijedi izmjena Odluke o imenovanju članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, čime se stiču uslovi za zakazivanje prve sjednice”, pojasnili su nam predstojeće procedure iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na prvoj sjednici Komisije koja se desi, a nije poznato kada će, najavljeno je razmatranje pitanja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Inače, izmjene ovog Zakona koji je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH su ključne za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji. Prema ovom Zakonu kanabis je svrstan u tabeli zabranjenih supstanci te se kao takav ne smije koristiti. Zagovarači legalizacije traže da se kanabis prebaci u tabelu supstanci pod strogom kontrolom, te da se omogući medicinsko korištenje kanabisa i ovlaste apotekari da uvoze lijekove ili da sami proizvode medikamente od kanabisa.

Međutim, iz državnog ministarstva sigurnosti nas je dočekao odgovor da sva pitanja o legalizaciji kanabisa uputimo Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga koja se, podsjetimo, još nijednom nije sastala, niti njeni članovi istupaju u javnost s komentarima o ovoj temi.

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga stoga još nije upućen u parlamentarnu proceduru, iako je još u aprilu 2019. godine tadašnja Komisija donijela zaključak da se Nacrt zakona uputi prema Vijeću ministara.

Vrijedi podsjetiti da je i 2015. godine formirana slična komisija od 15 članova koja je na jednoj od sjednica donijela zaključak kako je potrebno kanabis preparate učiniti dostupnim pacijentima kojima su potrebni. Šest godina poslije to se još nije desilo.

Dok se nadležni vrte u krug, teško oboljeli pacijenti u BiH prinuđeni su ilegalno nabavljati ulje kanabisa upitnog kvaliteta, pri čemu su dodatno izloženi riziku da budu uhapšeni zbog toga.

Da su moguće izmjene zakonskih regulativa i legalizacija marihuane u medicinske svrhe uz volju i rad nadležnih, dokaz su prije svega zemlje iz regije, ali i Evrope. Kanabis je dozvoljeno koristiti u medicinske svrhe u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. Srbija i Crna Gora, kao i BIH, i dalje čekaju na legalizaciju i dekriminalizaciju upotrebe kanabisa.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe