14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Kurti je na Kosovu rizikovao, ali je promijenio status quo u svoju korist

IZVORklix.ba

U petak 26. maja novoizabrani gradonačelnici gradova na sjeveru Kosova su ušli u službene prostorije što je izazvalo velike proteste Srba i sukobe koji su privukli pažnju svjetske javnosti. Reakcije koje su uslijedile su otvorile pitanje, da li je premijer Kosova Albin Kurti previše rizikovao?

Dok je u petak Aleksandar Vučić u pokušaju da pokaže snagu političkim protivnicima u Srbiji organizovao skup “Srbija nade” kojeg su provladini mediji i tabloidi i prije nego je organizovan označili kao najveći u historiji, na Kosovu se dešavala promjena statusa quo.

Kurti je podigao ulog

Naime, dok se u Beogradu održavao skup, novoizabrani gradonačelnici općina Leposavić, Zvečan i Zubin Potok su ušli u zgrade općina uz asistenciju kosovske policije, iako su se lokalni srpski stanovnici žestoko protivili tome.

Izbori na sjeveru Kosova su održani 23. aprila i njih je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova, tako da su za gradonačelnike izabrani etnički Albanci iako je na izbore izašlo oko 1 posto glasača. Iako je na izbore izašao ovako mali broj stanovnika, treba naglasiti da su gradonačelnici izabrani u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova te da je rezultate priznala i međunarodna zajednica.

Kurti je slanjem policije i gradonačelnika u prostorije koje su do tada kontrolisali lokalni Srbi odlučio da promjeni status quo koji je faktički održavan na sjeveru Kosova. Naime, iako formalno u sastavu Kosova, općine na sjeveru su određenoj mjeri funkcionisale kao paralelne institucije. Na zgradama su čak bile izvješene i zastave Republike Srbije, a ne Kosova.

Ulaskom gradonačelnika u prostorije i skidanjem srbijanskih zastava, Kurti je demonstrirao da je Kosovo zapravo to koje će upravljati procesima na sjeveru Kosova i da je kosovska država ta koja posjeduje i elemente i simboličke moći preuzimanjem općinskih zgrada.

Na ovaj način Kurti je uspio da uspostavi novi status quo, ali je i prisilio NATO snage (KFOR) da taj novi status quo brani. To se najbolje vidjelo u ponedjeljak, kada je došlo do sukoba između Srba i KFOR-a u Zvečanu. Lokalni Srbi su blokirali općinu i došlo je kako su iz NATO-a naveli do “neisprovociranih napada” u kojima su povrijeđeni italijanski i mađarski vojnici.

Kritike sa Zapada

Odluka o preuzimanju općina izazvala je do sada neviđeno oštre reakcije od kosovskih najbližih saveznika. Amerikanci su otkazali učešće kosovskih snaga u vježbi Defender Europe 2023, uz žestoke osude pa čak i prijetnje.

“Moram reći da SAD u ovom trenutku nema previše entuzijazma da se radi na stvarima koje su od interesa Kosova, kao što je lobiranje o priznavanju, ili aktivan rad na napredovanju Kosova na euroatlantskom putu”, napisao je ambasador SAD-a na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Jednako oštro je reagovao i državni sekretar SAD-a Antony Blinken koji je upozorio da će kcije Vlade Kosova u općinama na sjeveru imati posljedice za bilateralne odnose.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron okrivio je vlasti na Kosovu za nepoštivanje sporazuma o posredovanju sa Srbijom u kojem su posredovali veliki ljudi iz EU-a kako bi bila ubrzana njihova integracija u blok.

Kosovo je dakle zbog odluke o ulasku u općinske prostorije pretrpilo žestoke kritike, pa čak i sankcije, ali je uspjelo da uspostavi takvo činjenično stanje da čak i oni koji se protive potezima koji su poduzeti moraju da te poteze brane, jer odbrana poteza je i odbrana pravnih normi.

Reakcije sa Zapada su pokazale i nešto što može biti lekcija i za političare u Bosni i Hercegovini. Za Međunarodnu zajednicu je značajnije sačuvati status quo nego poštovati zakonske mjere, ali će i ako neko uspije uspostaviti nove odnose snage na terenu to prihvatiti kao stanje koje se treba čuvati.

Albin Kurti je pokazao hrabrost da poduzme poteze koje smatra da su u interesu Kosova, čak ako se tome protive i najbliži saveznici. Brzina pojavljivanja na CNN i poruke koje je poslao su pokazale da i dalje postoji lobistička mreža koja će štiti interese Kosova. Kroz ovo pojavljivanje Kurti je pred američkom javnosti odbranio poteze Kosova, a to je nešto o čemu će morati brinuti i američki zvaničnici.

Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)

Sa druge strane, gostovanje Vučića je ocijenjeno kao ne posebno uvjerljivo pogotovo nakon neugodne scene u kojoj je voditeljica pitala da li Srbija priznaje nezavisnost Kosova.

Kurti je povukao kockarski potez i za sad se čini da mu i pored oštrih poruka stanje na terenu ide u korist, ali pritisak će sigurno i dalje biti veliki. Moguća procjena je bila da su kritike i prijetnje zapada vrijedne toga da se uspostavi novo faktično stanje na terenu. Kurti je pomjerio granice i sada čeka da se prašina smiri.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe