4.1 C
Bihać
Subota, 3 Decembra, 2022

KRIZNI ŠTAB USK DONIO NAREDBU! Građani i poslodavci poštujte mjere, u suprotnom slijede kazne!

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID -19), koja je Zaključkom Vlade Federacije BiH, V. broj 164/2020 od 31.01.2020. godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje od interesa za Federaciju BiH, u skladu sa odredbama Pravilnika o organizaciji i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva (“Službene novine Federacije BiH”, broj 10/12) i tačkom 3.

Naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, broj:01-33-4279/20 od 23.07.2020.godine, na 35.sjednici, održanoj dana 04.08.2020.godine, donio je naredbu kojom se nalaže svim poslodavcima na području Unsko-sanskog kantona, kao i organizatorima manifestacija i okupljanja, da u narednim danima, striktno poštuju i provode Naredbu Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, broj:01-33-4279/20 od 23.07.2020.godine, objavljena na www.vladausk.ba ( u daljem tekstu: federalna naredba), kao i preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, objavljene na www.zzjz.fbih.ba i www.fmoh.gov.ba.

Preporuke se odnose na slijedeće: preporuke za državljane BiH i strane državljane koji ulaze u BiH, preporuke za javni prevoz, preporuke za ugostiteljske objekte, preporuke za muzeje, galerije, kina i sl, preporuke za vrtiće, preporuke za stomatološke ordinacije, preporuke za trajni smještaj i zbrinjavanje, preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti-dopuna, preporuke za rad hotela, preporuke za trgovine, uslužne djelatnosti, tržne centre, preporuke za proslave, preporuke za studentske/đačke domove i sl.
Prema dhu naredbe rok za izvršenje preporuka je odmah. Pored gore navedenih, nalaže se i svim građanima Unsko-sanskog kantona, poštivanje i provođenje federalne naredbe i preporuka iz prethodnog stava, također odmah.

Nalaže se Kantonalnoj upravi inspekcija USK, općinskim i gradskim inspekcijama, kao i mjerodavnoj upravi policije, da u narednom periodu pojačaju kontrolu provođenja Naredbe pod tačkom 1.i da u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti. Mjere uključuju i pokretanje kri*ičnih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sum*nja da su grubim neizvršavanjem federalne i kantonalne Naredbe u uvjetima pandemije, počinila krivična djela kažnjiva po KZ Federacije BiH, također odmah.
Kako je navedeno u Naredbi, od poštivanja i provođenja federalne naredbe i preporuka iz tačke 1., kao i izvještaja organa iz tačke 2.ove Naredbe, tj. epidemiološke situacije u narednom periodu, zavisit će i dalje pooštravanje mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.

U potpisu Naredbe je predsjednica Kriznog štaba MZRSP USK, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona, dr.sci.prim.Nermina Ćemalović.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe