3.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022

Krizni štab FBiH: “Zaraženi se kreću bez rješenja o izolaciji!”

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona hitan zahtjev za dosljedno postupanje nadležnih Kantonalnih organa vlasti u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

Također su pozvali na postupanje i u skladu sa Zaključcima koje je Vlada FBiH donijela na sjednici 2. jula usvojivši Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji u FBiH.

“U posljednje vrijeme u Federaciji BiH je primijetan veći broj osoba za koje je utvrđeno da su pozitivne na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez rješenja o određenoj mjeri od nadležnih Kantnonalnih organa vlasti u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje te pogoršava i onako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, stoji između ostalog u dopisu Kriznog štaba FMZ.

Napominju kako je člankom 3. istog zakona regulirano da je “zaštita od zaraznih bolestina dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba”.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se